Makarone sa mlevenim mesom i kačkavaljem
Potrebno je:
- 1/2 kg makarona
- 1/2 kg junećeg mlevenog mesa
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 200 g šampinjona
- 1 konzerva paradajza pelata (400 g)
- 1 kašičica origana
- 1/3 kašičice mlevenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- sveži, sitno iseckani, bosiljak
- ulje
Preliv:200 g kisele pavlake
100 ml pavlake za kuvanje
100 g topljenog sira (popularna Zdenka)
Za posipanje jela:
- 150 g kačkavalja
Priprema:
1. Crni i beli luk iseckati sitno i
staviti na, zagrejano, ulje da se dinsta. Kada luk malo omekša ubaciti
mleveno meso, suvi biljni začin i mleveni biber.
2. Promešati dobro i dinstati da
ispari polovina tečnosti koju otpusti meso. Zatim dodati šampinjone,
isečene na listiće. Dinstati dok meso ne bude gotovo.
3. Dodati pelat paradajza (koga smo prethodno iseckali), promešati i krčkati da se sos, malo, zgusne.
4. Kada se sos zgusnuo dodati sveže
iseckani bosiljak, origano i, ako treba, dosoliti. Promešati, poklopiti i
skloniti sa vatre, ali držati na toplom (na šporetu).
5. Makarone skuvati prema uputstvu
sa pakovanja. Preliv: U manju, dublju posudu sipati pavlaku za kuvanje,
dodati kiselu pavlaku i staviti na vatru, da se kisela pavlaka rastopi.
6. Topljeni sir iseckati na kockice i
dodati u rastopljenu smesu pavlake za kuvanje i kisele pavlake. Mešati,
na tihoj temperaturi, dok se sir ne rastopi.
7. Uzeti veći pleh, podmazati ga uljem i izručiti skuvane, oceđene, makarone. Preko makarona sipati sos sa mesom i blago promešati.
8. Preliti jelo sa pripremljenim prelivom i posuti ga, krupno, izrendanim kačkavaljem.
9. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada dobije lepu, rumenu boju izvaditi
iz rerne i poslužiti.
Коментари
Постави коментар