Makarone sa mlevenim mesom i kačkavaljem

Potrebno je:

  • 1/2 kg makarona
  • 1/2 kg junećeg mlevenog mesa
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 g šampinjona
  • 1 konzerva paradajza pelata (400 g)
  • 1 kašičica origana
  • 1/3 kašičice mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • sveži, sitno iseckani, bosiljak
  • ulje

Preliv:200 g kisele pavlake
100 ml pavlake za kuvanje

100 g topljenog sira (popularna Zdenka)

Za posipanje jela:

  • 150 g kačkavalja

Priprema:

1. Crni i beli luk iseckati sitno i staviti na, zagrejano, ulje da se dinsta. Kada luk malo omekša ubaciti mleveno meso, suvi biljni začin i mleveni biber.
2. Promešati dobro i dinstati da ispari polovina tečnosti koju otpusti meso. Zatim dodati šampinjone, isečene na listiće. Dinstati dok meso ne bude gotovo.
3. Dodati pelat paradajza (koga smo prethodno iseckali), promešati i krčkati da se sos, malo, zgusne.
4. Kada se sos zgusnuo dodati sveže iseckani bosiljak, origano i, ako treba, dosoliti. Promešati, poklopiti i skloniti sa vatre, ali držati na toplom (na šporetu).
5. Makarone skuvati prema uputstvu sa pakovanja. Preliv: U manju, dublju posudu sipati pavlaku za kuvanje, dodati kiselu pavlaku i staviti na vatru, da se kisela pavlaka rastopi.
6. Topljeni sir iseckati na kockice i dodati u rastopljenu smesu pavlake za kuvanje i kisele pavlake. Mešati, na tihoj temperaturi, dok se sir ne rastopi.
7. Uzeti veći pleh, podmazati ga uljem i izručiti skuvane, oceđene, makarone. Preko makarona sipati sos sa mesom i blago promešati.
8. Preliti jelo sa pripremljenim prelivom i posuti ga, krupno, izrendanim kačkavaljem.
9. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada dobije lepu, rumenu boju izvaditi iz rerne i poslužiti.

Коментари

Популарни постови