Pita sa višnjama
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora
Smesa za premazivanje kora:
- 3 jajeta
- 100 ml ulja
- 400 g šećera
- 360 ml gustog jogurta
- 180 g pšeničnog griza
- 1 kesica praška za pecivo
I još:
- 1 kg očišćenih višanja
Priprema:
1. Pošto se pita pravi u obliku
rolata, kore podeliti tako, da svaki rolat ima po tri kore. Višnje
staviti u cetku da se iscede (možete koristiti i manje višanja, ali ja
volim kada ih, u piti, ima dosta - da se oseti pun ukus višanja).
2. Smesa za premazivanje kora: U
vanglicu razbiti jaja, dodati šećer i, mikserom, umutiti, da se šećer
rastopi. Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti sa jajima. Na kraju ubaciti
mešavinu griza i praška za pecivo. Dobro umutiti.
3. Pripremiti pleh, vel. 30x40 cm
(veliki, od električnog šporeta). Dno pleha prekriti pek papirom. Na
radnu površinu raširiti jednu koru i premazati je delom smese za
premazivanje (na svaku koru idu po tri, vrhom pune, kašike smese, koju
treba ravnomerno premazati po celoj kori - najbolje silikonskom
četkicom), preklopiti drugom korom, koja se, takođe, premaže, zatim ide
treća kora. I nju treba premazati smesom za premazivanje, pa je posuti
(po celoj kori) višnjama (višnje podeliti na pet delova, tako da u
svakom rolatu bude isto višanja). Pripremljene kore, sa strane, malo
saviti ka unutra i, kore, uviti u rolat. Rolat prebaciti u pripremljen
pleh.
4. Na isti način pripremiti i ostale
rolate. Poređane rolate premazati ostatkom smese za premazivanje i
staviti da se peku, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Kada pita porumeni, izvaditi pleh
iz rerne, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi (ako
možete da sačekate, jer sam je ja deci isekla samo prohlađenu). Ohleđenu
pitu iseći na parčiće i poslužiti. Ko želi, pitu može posuti šećerom u
prahu, ali moji sinovi to ne vole, pa ja nisam...
Коментари
Постави коментар