Posna baklava sa višnjama
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za baklavu
 
Fil:
- 700 g očišćenih višanja
 - 150 g mlevene, posne, plazme
 - 100 g iseckanih lešnika
 - 100 g mlevenih oraha
 - 2 kašike griza
 
Sirup:
- 700 g šećera
 - 900 ml vode
 - 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
 
Za premazivanje kora:
- 150 ml ulja
 - 150 ml gazirane vode
 
Priprema:
      1. Kore podeliti tako, da svaki rolat ima po tri kore. Gaziranu vodu i ulje staviti u manju posudu i dobro sjediniti.
     
    
      2. Fil: Višnje staviti u cetku da se
 odlede. Sačuvati sok, koji su višnje otpustile.
U vanglicu staviti višnje, dodati mlevenu plazmu, orahe, lešnike i griz.
 Dobro promešati. Ako treba dodati malo soka od višanja (meni je 
trebalo). Treba da se dobije gusta smesa, ali da bude natopljena. 
     
    
      3. Sirup: Prvo staviti sirup da se 
kuva, pa praviti baklavu.
Šećer staviti u dublju posudu, naliti sa vodom i staviti da se kuva. 
Povremeno promešati. Kada tečnost provri, smanjiti temperaturu i, na 
umerenoj vatri, kuvati 10 minuta. Skloniti sa vatre, dodati vanilin 
šećer sa ukusom ruma, promešati i ostaviti da se ohladi.
     
    
      4. Priprema baklave: Na radnu 
površinu raširiti jednu koru. Silikonskom četkicom, celi koru, premazati
 mešavinom ulja i vode. Preklopiti sa drugom korom, pa i nju premazati. 
Staviti treću koru, premazati je uljem i vodom, pa na širu stranu (koja 
je prema vama), pri kraju kore, celom dužinom, rasporediti deo fila. Fil
 podeliti na onoliko delova koliko imate rolata, da bi bio svuda iste 
količine.
     
    
      5. Stranice kora saviti malo ka 
unutra, pa koru, čvrsto, zaviti u rolat. Rolat prebaciti u, 
odgovarajući, pleh, koji je, prethodno, podmazan uljem.
Na isti način napraviti i ostale rolate.
     
    
      6. Napravljene rolate iseći na 
parčiće, pa ih premazati sa ostatkom mešavine ulja i vode. Staviti da se
 baklava peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. 
     
    
      7. Kada baklava dobije lepu, rumenu, boju izvaditi pleh iz rerne. Oštrim nožem odvojiti već isečene parčiće baklave. 
Baklavu preliti sa ohlađenim sirupom. U početku će baklava "plivati" u sirupu, ali kada odstoji, ona će sav sirup upiti.
     
    
      8. Ohlađenu baklavu staviti u frižider, najmanje tri sata, pa je poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар