Posna baklava sa višnjama
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za baklavu
Fil:
- 700 g očišćenih višanja
- 150 g mlevene, posne, plazme
- 100 g iseckanih lešnika
- 100 g mlevenih oraha
- 2 kašike griza
Sirup:
- 700 g šećera
- 900 ml vode
- 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
Za premazivanje kora:
- 150 ml ulja
- 150 ml gazirane vode
Priprema:
1. Kore podeliti tako, da svaki rolat ima po tri kore. Gaziranu vodu i ulje staviti u manju posudu i dobro sjediniti.
2. Fil: Višnje staviti u cetku da se
odlede. Sačuvati sok, koji su višnje otpustile.
U vanglicu staviti višnje, dodati mlevenu plazmu, orahe, lešnike i griz.
Dobro promešati. Ako treba dodati malo soka od višanja (meni je
trebalo). Treba da se dobije gusta smesa, ali da bude natopljena.
3. Sirup: Prvo staviti sirup da se
kuva, pa praviti baklavu.
Šećer staviti u dublju posudu, naliti sa vodom i staviti da se kuva.
Povremeno promešati. Kada tečnost provri, smanjiti temperaturu i, na
umerenoj vatri, kuvati 10 minuta. Skloniti sa vatre, dodati vanilin
šećer sa ukusom ruma, promešati i ostaviti da se ohladi.
4. Priprema baklave: Na radnu
površinu raširiti jednu koru. Silikonskom četkicom, celi koru, premazati
mešavinom ulja i vode. Preklopiti sa drugom korom, pa i nju premazati.
Staviti treću koru, premazati je uljem i vodom, pa na širu stranu (koja
je prema vama), pri kraju kore, celom dužinom, rasporediti deo fila. Fil
podeliti na onoliko delova koliko imate rolata, da bi bio svuda iste
količine.
5. Stranice kora saviti malo ka
unutra, pa koru, čvrsto, zaviti u rolat. Rolat prebaciti u,
odgovarajući, pleh, koji je, prethodno, podmazan uljem.
Na isti način napraviti i ostale rolate.
6. Napravljene rolate iseći na
parčiće, pa ih premazati sa ostatkom mešavine ulja i vode. Staviti da se
baklava peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
7. Kada baklava dobije lepu, rumenu, boju izvaditi pleh iz rerne. Oštrim nožem odvojiti već isečene parčiće baklave.
Baklavu preliti sa ohlađenim sirupom. U početku će baklava "plivati" u sirupu, ali kada odstoji, ona će sav sirup upiti.
8. Ohlađenu baklavu staviti u frižider, najmanje tri sata, pa je poslužiti.
Коментари
Постави коментар