Sarmice u vinovoj lozi
Potrebno je:
- 30 mladih listova vinove loze
(da nisu prskani!!) - vrela voda
- so
Fil:
- 1/2 kg mlevenog junećeg mesa
- 100 g pirinča
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 češnja belog luka
- 1 vezica peršuna
- 2 kašičice aleve paprike
- 3 kašičice suvog biljnog začina (ili po ukusu)
- 1 kašičica mlevenog bibera
- ulje
Za preliv:
- 1,5 kašika brašna
- 300 ml kisele pavlake
- voda, u kojo su se kuvale sarmice
... i još:
- 2 struka, sveže, mirođije
Priprema:
1. Listove vinove loze dobro oprati i
staviti u dublju vanglicu. Vrelu vodu posoliti (dve kašičice su
dovoljne) i preliti listove. Pritisnuti ih tacnom i ostaviti da odstoje
pola sata. Zatim ih izvaditi iz vode i staviti u cetku, da se ocede, dok
se spremi fil.
2. Fil: Pirinač dobro isprati, pod
mlazom hladne vode. Staviti vodu da provri, pa ubaciti pirinač i kuvati
ga, da bude poluskuvan. Odmah ga procediti, isprati hladnom vodom i
ostaviti na stranu.
3. Na malo ulja staviti da se prže, sitno, iseckani crni i beli luk. Kada luk, malo, omekša, skloniti ga sa vatre i ohladiti.
4. Mleveno meso staviti u dublju
posudu, pa dodati biozačin, biber i alevu papriku, Promešati da se
začini sjedine sa mesom. Zatim ubaciti pripremljeni luk, pirinač i,
sitno, iseckani peršun. Još jedanput, dobro, promešati.
5. Na pripremljene listove stavljati
po malo fila i uvijati sarmice. Sarmice ređati u odgovarajuću posudu
(ja sam ih ređala u zemljanu posudu), mogu i dva reda, jedne preko
drugih (kao što je bio slučaj kod mene). Sa strane staviti svežu
mirođiju. Poređane sarmice preliti vrelom vodom, poklopiti i staviti da
se kuvaju na tihoj temperaturi (naime, kod mene je brojčanik : 1 - 1,5 -
2 -2,5 -3, ja sam ih kuvala na 1,5). Morate da se naoružate strpljenjem
dok prokuvaju, na toj temperaturi. Ali, sigurni ste da se ni jedna
sarmica neće odviti, ostaće lepo umotane.
Od momenta ključanja kuvati sarmice, na istoj temperaturi, jedan sat.
6. Preliv: Posle jednog sata
skloniti sarmice sa vatre, otklopiti, nagnuti posudu, i izvaditi
tečnost, u kojo su se kuvale. Ostaviti samo malo tečnosti, da sarmice ne
ostanu potpuno suve.
Brašno staviti u manju šerpicu i, sa vrlo malo hladne vode, ga
razmutiti, žicom za mućenje. Dodati kiselu pavlaku i umutiti. Na kraju
sipati odvojenu tečnost i sjediniti. Treba da se dobije preliv, gustine
ređeg sosa, pa ako treba dodati još vode. Staviti biozačin po ukusu i
preliti preko sarmica. Protresti posudu sa sarmama, da preliv prodre i
na donji red sarmica.
7. Posudu sa sarmama staviti u,
prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni, da se zapeku. Poslužiti ih
sa jogurtom, kiselim mlekom, kiselom pavlakom...
Коментари
Постави коментар