Marinirana piletina sa sosom, šampinjonima i pirinčem
Potrebno je:
- 1/2 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog)
 
Marinada za piletinu:
- 2 kašike soja sosa
 - 1 kašika vorčester sosa
 - 1 kašika kari sosa
 - 1 kašika majoneza
 - 1 kašičica dižon senfa
 - 1 kašičica mešavine bibera
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1 kašika maslinovog ulja
 
Za šampinjone:
- 300 g šampinjona
 - 30+40 g maslaca
 - 1 kašičica mlevenog bibera sa ukusom
belog luka - 1 kašičica suvog biljnog začina
 
Za pirinač:
- 1 čaša (od 180 g) pirinča, dugog zrna
 - 2 čaše vrele vode
 - 1 manja glavica crnog luka
 - 1 kockica za pileću supu
 - 1 prstohvat šafrana
 - 50 g slanog kikirikija
 - 80 ml ulja
 
Sos:
- 40 g maslaca
 - 200 g pavlake za kuvanje
 - 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
 - 2 pune kašičice krem sira
 - 2 češnja belog luka
 - 1 kašičica belog bibera
 - 1 kašičica suvi biljni začin
 
Priprema:
      1. Marinada: Sve, navedene, sastojke
 za marinadu staviti u manju posudu i dobro ih sjediniti. 
Pileće meso iseći na osam šnicli. Svako parče mesa, sa jedne i sa druge 
strane premazati marinadom, poređati ih u oval, prekriti alu folijom i 
ostaviti u frižider, na dva sata. 
     
    
      2. Priprema pirinča: Ulje staviti u 
posudu, koja će ići u rernu, i staviti na šporet, da se ulje zagreje. Na
 zagrejano ulje staviti, sitno, iseckani crni luk da se prži. Pirinač 
dobro isprati pod mlazom hladne vode. Kada luk postane staklast ubaciti,
 oceđeni, pirinač i pržiti ga, 2-3 minuta, uz neprekidno mešanje.
Rernu uključiti da se zagreje na 170 stepeni.
     
    
      3. U dve čaše vrele vode staviti 
šafran i promešati, da šafran otpusti boju, pa naliti pirinač. Dodati 
izmrvljenu kockicu za pileću supu. Dobro promešati i pustiti da tečnost 
provri. Zatim posudu prekriti alu folijom i staviti u rernu, TAČNO, 20 
minuta. Posle isteka datog roka izvaditi posudu iz rerne i prekriti je 
sa većim peškirom, sa svih strana, "ušuškati" posudu. Ostaviti pirinač 
tako da odstoji 10 minuta. Zatim skloniti peškir i alu foliju. Varjačom 
promešati pirinač i ubaciti iseckani kikiriki. 
Na ovaj način dobiće te pirinač, gde je svako zrno posebno odvojeno. 
     
    
      4. Priprema šampinjona: Šampinjone 
iseći na deblje listiće. U teflonski tiganj staviti 30 g maslaca, da se 
dobro zagreje. Na zagrejani maslac ubaciti šampinjone (pazite, može da 
prska, da se ne izgorite) i sa dve varjače, dobro promešati. Pržiti 
šampinjone, uz češće mešanje. Pri kraju prženja, kada dobiju lepu, 
braonkastu boju, posuti ih sa biberom i suvi biljni začin. Pržene 
šampinjone, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir. 
     
    
      5. U istu masnoću dodati još 40 g 
maslaca i staviti piletinu da se prži, na umerenoj temperaturi. Kada 
jedna strana mesa porumeni, okrenuti da i druga strana dobije lepu, 
rumenu, boju.
     
    
      6. Priprema sosa: U teflonskom 
tiganju staviti maslac da se zagreje. Dodati iseckani beli luk i pržiti,
 dok luk ne otpusti svoju aromu. Zatim dodati pavlaku za kuvanje, kiselu
 pavlaku i krem sir. Promešati da se svi sastojci sjedine. Posuti sa 
biberom i biozačinom. Dinstati 1-2 minuta, da se sos, samo malo, zgusne,
 pa skloniti sa vatre. 
     
    
      7. Serviranje: Na dno tacne za 
posluživanje sipati sos. pa preko staviti mariniranu piletinu, 
šampinjone i pirinač (ja sam pirinač stavila u šoljice i samo prevrnula 
na sos). 
Poslužiti uz salatu, po ukusu i čašu, vama dragog, vina...
     
    



Коментари
Постави коментар