Salata sa grilovanom piletinom
Potrebno je:
- 1/2 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog)
- 1 srednja tikvica
- 2 zelene paprike
- 2 crvene paprike
- 140 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
- 140 g graška (iz konzerve)
- 100 g zelenih maslinki
- 3 srednja kisela krastavčića
- 200 g šampinjona
- 200 g feta sira (ili običnog, kravljeg, sira)
- 2 srednja paradajza
- so
- maslinovo ulje
- origano
Začini za piletinu:
- 1 kašika ljutog kečapa
- 1 kašičica soja sosa
- 1 kašičica barbilo sosa
- 1/3 kašičice bibera
Priprema:
1. Tikvice oprati, ne ljuštiti ih.
Iseći ih na krugove, debljine 0,5 cm. Poređati ih u tepsiju, posoliti sa
pola kašičice soli i ostaviti da tikvice otpuste vodu (ispod tepsije
staviti tacnu, da tepsija bude podignuta, sa jedne strane. tako će se
voda slivati na dnu tepsije). Posle pola sata tikvice staviti između dva
sloja kuhinjskog papira i ispretiskati papir, da upije sav višak vode.
Paprike očistiti od semenki i iseći na kocke. Grašak i kukuruz ocediti.
Krastavčiće isckati na kocke i, rukom ih iscediti. Sir iseći na kocke.
Paradajz, takođe, iseći na kockice. Maslinke iseći na krugove.
2. Sve, navedene, začine za piletinu staviti u manju posudu i dobro sjediniti.
Piletinu iseći na šnicle, 0,5 cm debljine. Svako parče mesa premazati začinima i ostaviti u frižider, na pola sata.
3. Izvaditi meso iz frižidera, ugrejati gril tiganj (staviti jednu kašiku ulja) i izgrilovati piletinu. Ostaviti da se ohladi.
Kuhinjskim papirom prebrisati tiganj, pa staviti tikvice da se griluju. Ostaviti i njih da se ohlade.
4. Pečurkama oljuštiti prvi sloj (ne
prati ih) i iseći ih na deblje listiće. U tiganj staviti ulje, dobro ga
zagrejati i ubaciti pečurke da se isprže. 2-3 puta ih promešati i
skloniti sa vatre, kada dobiju lepu braon boju. Ostaviti da se ohlade.
5. Izgrilovano meso iseći na kockice
i staviti ga u dublju vanglicu. Dodati krugove tikvica, presečenih na
pola. Zatim dodati papriku, krastavčiće, šampinjone, grašak, kukuruz i
maslinke. Posoliti po ukusu (paziti na sir, ako je slan). Dobro
promešati. Dodati sir, paradajz i origano. Sipati ulja, po ukusu.
Promešati pažljivo, da se sir ne raspadne. Ostaviti u frižider, na pola
sata i poslužiti.
6. Ova salata, u potpunosti, može da
zameni obrok. Idealna je za ove tople dane.
Ako ne stavite odmah sir, paradajz, origano i ulje, salata sa svim
ostalim sastojcima, u frižideru, može da bude i dva dana. Po potrebi
uzmete salatu, dodate sir, paradajz i ulje. Promešate, pospete origanom i
poslužite.
Коментари
Постави коментар