Voćna pita
Kora:
- 2 jajeta
- 120 g šećera
- 1 vanil šešer sa ukusom limuna
- 200 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 220 g brašna
- 80 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Voće:
- 200 g višanja
- 200 g malina
- 3 kajsije
- 3 breskve
- 1 kašika pšeničnog griza
... i još:
- 100 g mlevenih lešnika
Priprema:
1. Ideju za ovaj desert sam videla na sajtu Coolinarika, s tim što sam ja dodala neke sastojke, koje moja deca vole...
2. Kora: Prvo pripremiti voće.
Višnjama izvaditi koštice, kajsije i breskve oljuštiti i iseći na
kockice. Svo voće, višnje, kajsije, breskve i maline, staviti u cetku,
dok se spremi testo.
Pleh, vel. 30x20cm, u kome će se pita peći, dobro, nauljiti i posuti
brašnom. Blago rukama udarati po plehu, da bi se brašno, ravnomerno,
rasporedilo po celom plehu. Višak brašna istresti.
Rernu uključiti, da se zagreje, na 170 stepeni.
3. U vanglicu razbiti jaja i uz,
postepeno, dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, penasto umutiti.
Dodati mleko, jogurt i ulje. Sjediniti mikserom. Na kraju ubaciti
mešavinu brašna i praška za pecivo. Dobro umutiti, da nema grudvica od
brašna.
Testo podeliti na dva dela.
4. U, pripremljeni, pleh sipati,
ravnomerno, polovinu testa i staviti u rernu, samo da se uhvati koricu.
Preko voća posuti kašiku griza i, pažljivo, promešati (najbolje sa dve
kašike).
Izvaditi pleh iz rerne i preko korice rasporediti voće, da prekrije celu
površinu korice. Preko voća posuti mleveni lešnik (lešnik samleti, ali
tako da ostanu i mali komadići lešnika), pa zatim preliti sa, drugom,
polovinom testa. Vratiti u rernu da se, pita, ispeče, do kraja.
5. Pečenu pitu izvaditi (probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
Ohlađenu pitu iseći na kocke, posuti prah šećerom (ako ne volite ne mora da se posipa sa prah šećerom) i poslužite.
Коментари
Постави коментар