Domaće lepinje - kao iz pekare

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 400 ml vode
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 10 kašika ulja
  • 1 kockica kvasca

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i mesiti, uz dodavanje vrlo malo brašna, dok ne prestane da se lepi za ruke. Od testa formirati valjak, pa podeliti na deset jufkica. Jufkice posuti brašnom i ostaviti, pokrivene, 20-tak minuta.
2. Rernu ugrejati na 250 stepeni, a rešetku, iz rerne, ostaviti unutra, da se ugreje. Uzimati po tri jufkice i blago oklagijom, samo malo razvući u krug, debljine 5 mm.
3. Vrelu rešetku iz šporeta staviti na površinu šporeta i poređati razvijeno testo.
4. Rešetku vratiti u šporet, na srednjoj prečki šporeta, i peći vrlo kratko. Čim se lepinje "naduju"i dobiju braonkastu boju izvaditi ih.
5. Pečene lepinje poređati u vanglicu i umotati ih u krpu. Sačekati da se prohlade, pa ih poslužite. Fantastične su vruće sa kajmakom, sirom, mesom sa roštilja...

Коментари

Популарни постови