Domaće lepinje - kao iz pekare
Potrebno je:
- 700 g brašna
- 400 ml vode
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 10 kašika ulja
- 1 kockica kvasca
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, ulje i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na, pobrašnjenu,
radnu površinu i mesiti, uz dodavanje vrlo malo brašna, dok ne prestane
da se lepi za ruke. Od testa formirati valjak, pa podeliti na deset
jufkica. Jufkice posuti brašnom i ostaviti, pokrivene, 20-tak minuta.
2. Rernu ugrejati na 250 stepeni, a rešetku, iz rerne, ostaviti unutra, da se ugreje. Uzimati po tri jufkice i blago oklagijom, samo malo razvući u krug, debljine 5 mm.
3. Vrelu rešetku iz šporeta staviti na površinu šporeta i poređati razvijeno testo.
4. Rešetku vratiti u šporet, na srednjoj prečki šporeta, i peći vrlo kratko. Čim se lepinje "naduju"i dobiju braonkastu boju izvaditi ih.
5. Pečene lepinje poređati u
vanglicu i umotati ih u krpu. Sačekati da se prohlade, pa ih poslužite.
Fantastične su vruće sa kajmakom, sirom, mesom sa roštilja...
Коментари
Постави коментар