Marinirani svinjski vrat u sosu sa kajmakom
Potrebno je:
- 600 g svinjskog vrata
Marinada:
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kašika kari sosa
- 2 kašičice čili sosa
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica dižon senfa
- 1 kašičica bibera sa belim lukom
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
- 1 kašika maslinovog ulja
... i još:
- 50 g maslaca
- 2 ispasirana čena belog luka
- 2 cm izrendanog, svežeg, korena đumbira
- 100 ml belog vina
- 100 g kisele pavlake
- 1 puna kašika kajmaka
- 1/2 kg krompira
Priprema:
1. Marinada; Sve sastojke za
marinadu staviti u manju posudu i, žicom za mućenje, dobro sjediniti.
Svinjski vrat iseći na tri deblje šnicle. Svako parče mesa premazati
marinadom, sa obe strane i složiti ih u, odgovarajuću, posudu. Ostatak
marinade sipati preko mesa. Posudu poklopiti i ostaviti u frižider, na
jedan sat.
2. U veći teflonski tiganj (ja sam
koristila vok) staviti maslac i staviti na vatru, da se maslac rastopi.
Na rastopljeni maslac ubaciti pasirani beli luk i izrendani đumbir.
Promešati i dinstati, dok luk ne pusti svoju aromu. Zatim preko
rasporediti meso, iz marinade, a ostatak marinade sipati preko mesa.
Polopiti tiganj i dinstati meso, na srednjoj temperaturi.
3. Za to vreme krompir očistiti, iseći na veće kocke i staviti da se skuva. Skuvani krompir skloniti sa vatre i držati na šporetu.
4. Meso, dok se dinsta, nekoliko
puta preokrenuti. Posle pet minuta dinstanja sipati belo vino i
nastaviti sa dinstanjem. Kada ostane 1/3 tečnosti u tiganju izvaditi
meso na tacnu. U tiganj dodati kiselu pavlaku i, kašiku, kajmaka. Dobro
promešati, pa ubaciti, skuvani i oceđeni, krompir, Promešati. Između
krompira rasporediti svinjski vrat. Poklopiti i, na tihoj temperaturi,
dinstati, oko 10 minuta.
5. Zatim, kašikom, odvaditi višak masnoće iz sosa. Svinjki vrat, kao i krompir, poslužiti sa salatom, po želji.
Коментари
Постави коментар