Marinirani svinjski vrat u sosu sa kajmakom
Potrebno je:
- 600 g svinjskog vrata
 
Marinada:
- 1 kašika soja sosa
 - 1 kašika vorčester sosa
 - 1 kašika kari sosa
 - 2 kašičice čili sosa
 - 1 kašičica meda
 - 1 kašičica dižon senfa
 - 1 kašičica bibera sa belim lukom
 - 1 kašičica dimljene aleve paprike
 - 1 kašika maslinovog ulja
 
... i još:
- 50 g maslaca
 - 2 ispasirana čena belog luka
 - 2 cm izrendanog, svežeg, korena đumbira
 - 100 ml belog vina
 - 100 g kisele pavlake
 - 1 puna kašika kajmaka
 - 1/2 kg krompira
 
Priprema:
      1. Marinada; Sve sastojke za 
marinadu staviti u manju posudu i, žicom za mućenje, dobro sjediniti.
Svinjski vrat iseći na tri deblje šnicle. Svako parče mesa premazati 
marinadom, sa obe strane i složiti ih u, odgovarajuću, posudu. Ostatak 
marinade sipati preko mesa. Posudu poklopiti i ostaviti u frižider, na 
jedan sat.
     
    
      2. U veći teflonski tiganj (ja sam 
koristila vok) staviti maslac i staviti na vatru, da se maslac rastopi. 
Na rastopljeni maslac ubaciti pasirani beli luk i izrendani đumbir. 
Promešati i dinstati, dok luk ne pusti svoju aromu. Zatim preko 
rasporediti meso, iz marinade, a ostatak marinade sipati preko mesa. 
Polopiti tiganj i dinstati meso, na srednjoj temperaturi.
     
    
      3. Za to vreme krompir očistiti, iseći na veće kocke i staviti da se skuva. Skuvani krompir skloniti sa vatre i držati na šporetu.
     
    
      4. Meso, dok se dinsta, nekoliko 
puta preokrenuti. Posle pet minuta dinstanja sipati belo vino i 
nastaviti sa dinstanjem. Kada ostane 1/3 tečnosti u tiganju izvaditi 
meso na tacnu. U tiganj dodati kiselu pavlaku i, kašiku, kajmaka. Dobro 
promešati, pa ubaciti, skuvani i oceđeni, krompir, Promešati. Između 
krompira rasporediti svinjski vrat. Poklopiti i, na tihoj temperaturi, 
dinstati, oko 10 minuta.
     
    
      5. Zatim, kašikom, odvaditi višak masnoće iz sosa. Svinjki vrat, kao i krompir, poslužiti sa salatom, po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар