Meso ispod sača

Potrebno je:

  • 1,5 kg svinjskog mesa
  • 1,5 kg junećeg mesa
  • 800 g prošarane slanine
  • 1/2 kg crnog luka
  • 3 srednje glavice belog luka
  • 800 g šampinjona
  • 1,5 kg krompira
  • mast

... i još:

  • 1/2 l svetlog piva
  • suvi biljni začin
  • mleveni biber
  • mleveni kim
  • origano
  • lorber
  • kumin
  • aleva paprika
  • sveža ljuta papričica

Priprema:

Sa ovim jelom je, mene, moj brat dočekao, kada sam došla kod njega, u goste. Jelo je spremljeno u odžakliji, koju je on, svojom rukom, napravio, potpuno sam. A, šta reći za jelo? Ja vam ne mogu, rečima, objasniti kakav je to ukus, to je potpuni raj za nepca...
1. Pripremiti vatru, na ložištu. Meso iseći na krupne komade, slaninu na deblje parčiće, crni luk i krompir na četiri dela, beli luk, samo, očistiti, a šampinjone ostaviti cele (ako su krupni preseći ih na pola).
2. Slaninu malo propržiti, da pusti svoju aromu. Sač podmazati mašću i poređati, po dnu, proprženu slaninu, zajedno sa masnoćom koju je pustila. Preko rasporediti meso. Količinu, navedenih, začina (suvi biljni začin, biber, kim, origano, lorber, kumin, aleva paprika i sveža, ljuta, papričica) stavite sami, po ukusu. Preko mesa staviti crni luk, beli luk, šampinjone i krompir. Još jedanput posuti sa začinima, sipati pivo, poklopiti i staviti na vatru.
3. Jelo ostaviti na vatri, oko 2,5-3 sata. Skloniti i poslužiti, uz salatu po želji.

Коментари

Популарни постови