Mini uštipci
Potrebno je:
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g heljdinog brašna
- 2 jajeta
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1/2 kašičice himalajske soli
- 1 kašika smeđeg šećera
- 100 ml tople vode
Priprema:
1. Za ovo testo vam ne treba mikser.
U, odgovarajuću, posudu staviti obe vrste brašna, dodati so, šećer i
kvasac. Promešati kašikom. Zatim dodati jaja i, toplu, vodu. Viljuškom,
dobro, sjediniti sastojke.
2. Posudu prekriti kuhinjskom krpom i
ostaviti jedan sat, da uskisne. U manju posudu sipati ulje, 1cm visine,
i staviti ga da se zagreje, na srednjoj temperaturi (temperatura ne sme
da bude jaka, da uštipci naglo ne porumene, a da ostanu neisprženi).
3. Malom kašičicom (koju treba
stalno umakati u ulje) zahvatiti testo i, pomoću druge kašičice,
spuštati ga u, zagrejano, ulje. Voditi računa da ima razmaka između
testa, jer će uštipci, prilikom prženja, narasti.
4. Kada jedna strana porumeni,
okrenuti da i druga strana dobije lepu, rumenu, boju. Pržene uštipke
vaditi na tacnu (nije potrebno da se stavljaju na kuhinjski papir, jer
testo ne upija ulje).
5. Uštipke možete da poslužite, kako
slane - sa sirom, kajmakom, tako i slatke - sa pekmezom, posute šećerom
u prahu ili prelivene mešavinom meda i cimeta...
Kako god da ih poslužite biće te prezadovoljni (ja sam ih jela bez
ikakvog dodatka, onako vruće, hrskave...)
6. Recept sam videla na internetu (Srbiju volimo).
Коментари
Постави коментар