Musaka sa dimljenom šunkom i bešamel sosom
Potrebno je:
- 1 kg krompira
- 300 g kačkavalja
- 300 g dimljene šunke
- 2 manje tikvice
- 2 kašike izrendanog parmezana
- suvi biljni začin
- mleveni biber
- beli luk u prahu
- mirođija
- peršun
Bešamel sos:
- 3 kašike brašna
- 50 g maslaca
- 400 ml mleka
- 1 čaša (od 180 g) kisele pavlake
Priprema:
1. Krompir, dobro, oprati i skuvati
ga sa ljuskom. Skuvani krompir ohladiti i oljuštiti. Kačkavalj, krupno,
izrendati. Dimljenu šunku iseći na kockice. Tikvice oljuštiti i,
uzdužno, tanko iseći.
2. Bešamel sos: Maslac staviti u,
odgovarajuću, dublju posudu i staviti na vatru da se rastopi. Na
rastopljeni maslac staviti tri, pune, kašike brašna. Žicom za mućenje
promešati, da se razbiju grudvice. Brašno pržiti 1-2 minuta, uz stalno
mešanje. Zatim, polako, sipati ugrejano mleko. Mešati žicom dok se smesa
ne zgusne. Na kraju ubaciti kiselu pavlaku i mešati da se pavlaka
sjedini sa ostalim sastojcima. Skloniti sa vatre i dodati suvi biljni
začin i biber, po ukusu.
3. Uzeti odgovarajuću vatrostalnu
posudu i premazati je maslacem. Krompir iseći na krugove. Polovinu
isečenog krompira poređati u posudu. Posuti ga sa biberom, suvim biljnim
začinom, mirođijom, peršunom i belim lukom (začine staviti prema
ukusu).
4. Preko krompira poređati pola isečenih tikvica.
5. Preko tikvica staviti polovinu iseckane šunke i jednu trećinu izrendanog kačkavalja.
6. Preliti sa polovinom bešamel sosa.
7. Postupak ređanja ponoviti još
jedanput (krompir - začini - tikvice - šunka - kačkavalj). Sve preliti
ostatkom bešamel sosa i posuti parmezanom i ostatkom kačkavalja.
8. Staviti da se zapeče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni.
Musaku poslužiti sa salatom, po izboru.
Коментари
Постави коментар