Musaka sa dimljenom šunkom i bešamel sosom
Potrebno je:
- 1 kg krompira
 - 300 g kačkavalja
 - 300 g dimljene šunke
 - 2 manje tikvice
 - 2 kašike izrendanog parmezana
 - suvi biljni začin
 - mleveni biber
 - beli luk u prahu
 - mirođija
 - peršun
 
Bešamel sos:
- 3 kašike brašna
 - 50 g maslaca
 - 400 ml mleka
 - 1 čaša (od 180 g) kisele pavlake
 
Priprema:
      1. Krompir, dobro, oprati i skuvati 
ga sa ljuskom. Skuvani krompir ohladiti i oljuštiti. Kačkavalj, krupno, 
izrendati. Dimljenu šunku iseći na kockice. Tikvice oljuštiti i, 
uzdužno, tanko iseći. 
     
    
      2. Bešamel sos: Maslac staviti u, 
odgovarajuću, dublju posudu i staviti na vatru da se rastopi. Na 
rastopljeni maslac staviti tri, pune, kašike brašna. Žicom za mućenje 
promešati, da se razbiju grudvice. Brašno pržiti 1-2 minuta, uz stalno 
mešanje. Zatim, polako, sipati ugrejano mleko. Mešati žicom dok se smesa
 ne zgusne. Na kraju ubaciti kiselu pavlaku i mešati da se pavlaka 
sjedini sa ostalim sastojcima. Skloniti sa vatre i dodati suvi biljni 
začin i biber, po ukusu.
     
    
      3. Uzeti odgovarajuću vatrostalnu 
posudu i premazati je maslacem. Krompir iseći na krugove. Polovinu 
isečenog krompira poređati u posudu. Posuti ga sa biberom, suvim biljnim
 začinom, mirođijom, peršunom i belim lukom (začine staviti prema 
ukusu).
     
    
      4. Preko krompira poređati pola isečenih tikvica.
     
    
      5. Preko tikvica staviti polovinu iseckane šunke i jednu trećinu izrendanog kačkavalja. 
     
    
      6. Preliti sa polovinom bešamel sosa.
     
    
      7. Postupak ređanja ponoviti još 
jedanput (krompir - začini - tikvice - šunka - kačkavalj). Sve preliti 
ostatkom bešamel sosa i posuti parmezanom i ostatkom kačkavalja.
     
    
      8. Staviti da se zapeče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, dok ne porumeni. 
Musaku poslužiti sa salatom, po izboru.
     
    



Коментари
Постави коментар