Pržene i pečene tikvice
Potrebno je:
- 3 srednje tikvice
- 1 kašičica soli
Smesa za pohovanje:
- 3 jajeta
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica soja sosa
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 2 kašike susama
- 200 g brašna
- 200 g prezli
- 1 kašičica aleve paprike
... i još:
- ulje
Priprema:
1. Tikvice oljuštiti i iseći,
uzdužno, na trake, debljine 0,5 cm. Poređati ih u veći pleh (ispod koga
se stavi tanjirić, da pleh ima nagib, da bi se voda iz tikvica slivala),
posoliti i ostaviti da odstoje pola sata, da bi tikvice pustile vodu.
Zatim kuhinjskim papirom upiti višak vode sa tikvica.
2. Smesa za pohovanje: U jednu
posudu razbiti jaja, umutiti ih žicom za mućenje, pa dodati senf, kari,
soja sos i mleveni biber. Dobro sjediniti,
3. U drugu posudu staviti brašno i alevu papriku. Promešati.
U treću posudu staviti prezle i susam. Promešati.
4. Pripremljene tikvice prvo
uvaljati u smesu sa, brašnom, pa u smesu sa jajima i, na kraju, u smesu
sa prezlama. Dobro rukom pritisnuti, da se smesa za pohovanje zalepi za
tikvice.
5. Tikvice možete pržiti u ulju, ili
peći u rerni, preko pek papira. Ja sam ih podelila na pola - pola sam
pržila u ulju, a pola pekla.
6. Za pečenje tikvica uzeti pleh od
el. šporeta i prekriti ga pek papirom. Pouljiti ga malo uljem, pa
poređati, pripremljene, tikvice. Svako parče tikvica preliti sa
kašičicom ulja. Staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 190
stepeni. Kada gornja strana porumeni (ako bude potrebe), preokrenuti
tikvice, da se i donja strana zarumeni.
7. Za prženje tikvica uzeti dublju
posudu (ja sam ih pržila u voku), sipati ulje, visine 1cm i staviti da
se, ulje, zagreje, na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje spuštati
tikvice i pržiti ih, sa jedne i druge strane. Pržene tikvice izvaditi i
staviti ih na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
8. Pržene i pečene tikvice poslužiti sa salatom, po ukusu.
odlicno mila moja
ОдговориИзбришиHvala puno!!
ОдговориИзбриши