Punjeni trouglovi sa malinama
Testo:
- 200 g brašna
 - 30 g šećera
 - prstohvat soli
 - 100 g krem sira (neslanog)
 - 100 g maslaca
 
Fil:
- 200 g malina (svežih ili zamrznutih)
 
Preliv od malina:
- 100 g malina
 - 2 kašike šećera
 - 1 kašičica gustina
 
... i još:
- 2 kašike mleka
 - šećer u prahu
 
Priprema:
      1. Testo: U vanglicu staviti brašno,
 dodati šećer i so i promešati. Zatim dodati, omekšali, maslac i krem 
sir. Zamesiti testo. Testo mesiti dok ne prestane da se lepi za ruke. 
Umešeno testo prebaciti na radnu površinu (ne posipati je brašnom) i 
razviti u oblik kvadrata, 27x27cm. Razvijeno testo iseći na kocke, vel. 
9x9cm. 
     
    
      2. Na svaku, isečenu, kocku 
rasporediti po nekoliko malina (prethodno dobro isceđenih. Sok od malina
 sačuvati). Ivice testa premazati mlekom i preklopiti ih, po dijagonali,
 da se dobije oblik trougla. Krajeve testa pritisnuti viljuškom, da se, 
testo, ne bi otvaralo, prilikom pečenja.
     
    
      3. Testo poređati u pleh, preko pek 
papira. Svaki trougao premazati sa mlekom i staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. 
Potrudite se da kolač ostane bele boje. Čim donja strana, malo, 
porumeni, kolač je pečen (meni je trebalo, u mom šporetu, da se kolač 
ispeče 15 minuta). 
Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač posuti 
šećerom u prahu.
     
    
      4. Preliv od malina: Sok, koji je 
ostao od ceđenja malina staviti u manju posudu (od soka odvojiti dve 
kašike, da se rastvori gustin). Dodati šećer i 100 g zamrznutih malina. 
Na srednjoj temperaturi kuvati, dok se maline odmrznu. Smanjiti 
temperaturu i kuvati, još, 2-3 minuta. Kuvane maline ispasirati (kroz 
veću cetku za čaj da bi ostao čist, gusti sok). Ispasirarane maline 
vratiti, ponovo, na vatru. Gustin rastvoriti sa odvojenim sokom od 
malina. U provrelu smesu, na šporetu, sipati rastvoreni gustin i kuvati,
 uz neprekidno mešanje, dok se preliv ne zgusne. Ostaviti ga da se 
ohladi.
Kolač možete, umesto posipanja šećerom u prahu, da ga prelijete sa 
prelivom od malina.
     
    
      5. Recept sam videla u časopisu Bakina Peciva. Ja sam, samo, dodala preliv sa malinama...
     
    



Коментари
Постави коментар