Punjeni trouglovi sa malinama
Testo:
- 200 g brašna
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g krem sira (neslanog)
- 100 g maslaca
Fil:
- 200 g malina (svežih ili zamrznutih)
Preliv od malina:
- 100 g malina
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica gustina
... i još:
- 2 kašike mleka
- šećer u prahu
Priprema:
1. Testo: U vanglicu staviti brašno,
dodati šećer i so i promešati. Zatim dodati, omekšali, maslac i krem
sir. Zamesiti testo. Testo mesiti dok ne prestane da se lepi za ruke.
Umešeno testo prebaciti na radnu površinu (ne posipati je brašnom) i
razviti u oblik kvadrata, 27x27cm. Razvijeno testo iseći na kocke, vel.
9x9cm.
2. Na svaku, isečenu, kocku
rasporediti po nekoliko malina (prethodno dobro isceđenih. Sok od malina
sačuvati). Ivice testa premazati mlekom i preklopiti ih, po dijagonali,
da se dobije oblik trougla. Krajeve testa pritisnuti viljuškom, da se,
testo, ne bi otvaralo, prilikom pečenja.
3. Testo poređati u pleh, preko pek
papira. Svaki trougao premazati sa mlekom i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
Potrudite se da kolač ostane bele boje. Čim donja strana, malo,
porumeni, kolač je pečen (meni je trebalo, u mom šporetu, da se kolač
ispeče 15 minuta).
Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni kolač posuti
šećerom u prahu.
4. Preliv od malina: Sok, koji je
ostao od ceđenja malina staviti u manju posudu (od soka odvojiti dve
kašike, da se rastvori gustin). Dodati šećer i 100 g zamrznutih malina.
Na srednjoj temperaturi kuvati, dok se maline odmrznu. Smanjiti
temperaturu i kuvati, još, 2-3 minuta. Kuvane maline ispasirati (kroz
veću cetku za čaj da bi ostao čist, gusti sok). Ispasirarane maline
vratiti, ponovo, na vatru. Gustin rastvoriti sa odvojenim sokom od
malina. U provrelu smesu, na šporetu, sipati rastvoreni gustin i kuvati,
uz neprekidno mešanje, dok se preliv ne zgusne. Ostaviti ga da se
ohladi.
Kolač možete, umesto posipanja šećerom u prahu, da ga prelijete sa
prelivom od malina.
5. Recept sam videla u časopisu Bakina Peciva. Ja sam, samo, dodala preliv sa malinama...
Коментари
Постави коментар