Vazdušasta pita sa mesom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pite
 
Fil:
- 2 srednje glavice crnog luka
 - 1/2 kg mlevenog, junećeg, mesa
 - 3 žumanceta
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica mlevenog bibera
 - 1 kašičica sušenog timijana
 - 1 kašičica origana
 - 2 kašičice aleve paprike
 - ulje
 
Smesa za premazivanje kora:
- 3 belanceta
 - 1 kašičica soli
 - 200 ml ulja
 - 250 ml jogurta
 - 250 ml kisele pavlake
 - 70 g brašna
 - 70 g pšeničnog griza
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Priprema:
      1. Fil: Na malo, zagrejanog, ulja 
staviti, na kockice, isečeni crni luk. Dinstati tri minuta, pa dodati 
mleveno meso. Meso, dobro, viljuškom usitniti, da postane mrvičasto. 
Pržiti ga dok pobeli i dok ispari voda, koju je meso pustilo, uz 
povremeno mešanje. 
     
    
      2. Prženo meso skloniti sa šporeta i
 ostaviti da se ohladi. U ohlađeno meso ubaciti, prethodno viljuškom 
umućena, žumanca, dodati sve, navedene, začine (suvi biljni začin, 
biber, timijan, origano i alevu papriku) i dobro promešati.
     
    
      3. Smesa za premazivanje kora : U 
vanglicu staviti belanca i kašičicu soli. Mikserom dobro umutiti, dok se
 ne dobije čvrsti šne. Zatim dodati ulje i jogurt, pa sjediniti, Ubaciti
 kiselu pavlaku i umutiti mikserom. Na kraju dodati mešavinu brašna, 
griza i praška za pecivo. Mikser odložiti, pa varjačom, dobro, sjediniti
 suve sastojke sa tečnim.
     
    
      4. Kore podelite tako da dobijete tri rolata, od 4-5 kora, zavisi koliko kora sadrži pakovanje.
Pripremiti pleh za pečenje, vel. 40cm x 24cm. Dno pleha prekriti pek papirom.
     
    
      5. Uzeti jednu koru i raširiti je na
 radnu površinu. Naneti tri, pune, kašike premaza, pa, silikonskom, 
četkicom premazati po celoj kori. Prekriti drugom korom - premazati - 
treća kora - premazati - četvrta kora - premazati i, preko četvrte, 
premazane, kore, rasporediti 1/3 mesnog fila. Bočne stranice kora saviti
 po 2cm ka unutra, da fil ne bi iscureo, prilikom pečenja i kore uviti u
 rolat.
     
    
      6. Rolat, od kora, prebaciti u, 
pripremljeni, pleh. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i filom. 
Poređane rolate premazati ostatkom smese za premazivanje i staviti da se
 peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. 
     
    
      7. Pečenu pitu izvaditi, prekriti 
kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je iseći na parčiće, 
veličine po želji, i poslužiti.
Podjednako je ukusna topla i hladna...
     
    
      8. Recept sam videla u časopisu Bakina Kujna.
     
    



Upravo isprobano. Fenomenalna pita. Hvala za recept
ОдговориИзбришиJako mi je drago da Vam se dopao i ukus...Srdačan pozdrav!!
ОдговориИзбриши