Vazdušasta pita sa mesom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pite
Fil:
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1/2 kg mlevenog, junećeg, mesa
- 3 žumanceta
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1 kašičica origana
- 2 kašičice aleve paprike
- ulje
Smesa za premazivanje kora:
- 3 belanceta
- 1 kašičica soli
- 200 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 250 ml kisele pavlake
- 70 g brašna
- 70 g pšeničnog griza
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
1. Fil: Na malo, zagrejanog, ulja
staviti, na kockice, isečeni crni luk. Dinstati tri minuta, pa dodati
mleveno meso. Meso, dobro, viljuškom usitniti, da postane mrvičasto.
Pržiti ga dok pobeli i dok ispari voda, koju je meso pustilo, uz
povremeno mešanje.
2. Prženo meso skloniti sa šporeta i
ostaviti da se ohladi. U ohlađeno meso ubaciti, prethodno viljuškom
umućena, žumanca, dodati sve, navedene, začine (suvi biljni začin,
biber, timijan, origano i alevu papriku) i dobro promešati.
3. Smesa za premazivanje kora : U
vanglicu staviti belanca i kašičicu soli. Mikserom dobro umutiti, dok se
ne dobije čvrsti šne. Zatim dodati ulje i jogurt, pa sjediniti, Ubaciti
kiselu pavlaku i umutiti mikserom. Na kraju dodati mešavinu brašna,
griza i praška za pecivo. Mikser odložiti, pa varjačom, dobro, sjediniti
suve sastojke sa tečnim.
4. Kore podelite tako da dobijete tri rolata, od 4-5 kora, zavisi koliko kora sadrži pakovanje.
Pripremiti pleh za pečenje, vel. 40cm x 24cm. Dno pleha prekriti pek papirom.
5. Uzeti jednu koru i raširiti je na
radnu površinu. Naneti tri, pune, kašike premaza, pa, silikonskom,
četkicom premazati po celoj kori. Prekriti drugom korom - premazati -
treća kora - premazati - četvrta kora - premazati i, preko četvrte,
premazane, kore, rasporediti 1/3 mesnog fila. Bočne stranice kora saviti
po 2cm ka unutra, da fil ne bi iscureo, prilikom pečenja i kore uviti u
rolat.
6. Rolat, od kora, prebaciti u,
pripremljeni, pleh. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i filom.
Poređane rolate premazati ostatkom smese za premazivanje i staviti da se
peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
7. Pečenu pitu izvaditi, prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je iseći na parčiće,
veličine po želji, i poslužiti.
Podjednako je ukusna topla i hladna...
8. Recept sam videla u časopisu Bakina Kujna.
Upravo isprobano. Fenomenalna pita. Hvala za recept
ОдговориИзбришиJako mi je drago da Vam se dopao i ukus...Srdačan pozdrav!!
ОдговориИзбриши