Vazdušasta pita sa mesom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pite

Fil:

  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 1/2 kg mlevenog, junećeg, mesa
  • 3 žumanceta
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 kašičica origana
  • 2 kašičice aleve paprike
  • ulje

Smesa za premazivanje kora:

  • 3 belanceta
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml ulja
  • 250 ml jogurta
  • 250 ml kisele pavlake
  • 70 g brašna
  • 70 g pšeničnog griza
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema:

1. Fil: Na malo, zagrejanog, ulja staviti, na kockice, isečeni crni luk. Dinstati tri minuta, pa dodati mleveno meso. Meso, dobro, viljuškom usitniti, da postane mrvičasto. Pržiti ga dok pobeli i dok ispari voda, koju je meso pustilo, uz povremeno mešanje.
2. Prženo meso skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno meso ubaciti, prethodno viljuškom umućena, žumanca, dodati sve, navedene, začine (suvi biljni začin, biber, timijan, origano i alevu papriku) i dobro promešati.
3. Smesa za premazivanje kora : U vanglicu staviti belanca i kašičicu soli. Mikserom dobro umutiti, dok se ne dobije čvrsti šne. Zatim dodati ulje i jogurt, pa sjediniti, Ubaciti kiselu pavlaku i umutiti mikserom. Na kraju dodati mešavinu brašna, griza i praška za pecivo. Mikser odložiti, pa varjačom, dobro, sjediniti suve sastojke sa tečnim.
4. Kore podelite tako da dobijete tri rolata, od 4-5 kora, zavisi koliko kora sadrži pakovanje. Pripremiti pleh za pečenje, vel. 40cm x 24cm. Dno pleha prekriti pek papirom.
5. Uzeti jednu koru i raširiti je na radnu površinu. Naneti tri, pune, kašike premaza, pa, silikonskom, četkicom premazati po celoj kori. Prekriti drugom korom - premazati - treća kora - premazati - četvrta kora - premazati i, preko četvrte, premazane, kore, rasporediti 1/3 mesnog fila. Bočne stranice kora saviti po 2cm ka unutra, da fil ne bi iscureo, prilikom pečenja i kore uviti u rolat.
6. Rolat, od kora, prebaciti u, pripremljeni, pleh. Isti postupak ponoviti i sa ostalim korama i filom. Poređane rolate premazati ostatkom smese za premazivanje i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
7. Pečenu pitu izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim je iseći na parčiće, veličine po želji, i poslužiti. Podjednako je ukusna topla i hladna...
8. Recept sam videla u časopisu Bakina Kujna.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови