Bošoštokanj
Potrebno je:
- 1 kg svinjskog mesa od buta
- 600 g mesnate, dimljene, slanine
- 4 srednja luka
- 4 srednja paradajza
- 4 srednje, sveže, paprike
- 1 ljuta papričica
- mleveni biber
- suvi biljni začin
- 1,5 kašičica brašna
Priprema:
1. Ovaj recept su mi dali prijatelji iz Mađarske. Da biste znali koliko je ukusan, morate da ga isprobate...
2. Količina namirnica je data za 4
osobe (znači, po osobi je potrebno - 250 g svinjskog mesa od buta, 150 g
mesnate, dimljene, slanine, 1 srednji paradajz, 1 srednja, glavica
crnog luka, 1 srednja, sveža, paprika, ljuta paprika, po ukusu, biber,
suvi biljni začin, 1/2 kašičice brašna), vi sami odredite koliko vam je
potrebno.
3. Prvo pripremiti sastojke: Meso
iseći na trake, a slaninu, luk i papriku iseći na kockice. Paradajz
oljuštiti i, takođe, iseći na kockice.
U veći, i dublji, tiganj staviti iseckanu slaninu. Šporet uključiti na
srednju temperaturu i pržiti slaninu, dok ne pusti, prilično, masnoću.
Zatim dodati iseckani luk, posoliti (ja sam posolila sa dve kašičice
himalajske soli), promešati i nastaviti dinstanje (u polupokrivenoj
posudi), dok luk ne postane staklast.
4. Ubaciti meso (bitno je da ga
isečete na štapiće), pobiberiti, po ukusu, promešati i produžiti
dinstanje, u polupokrivenoj posudi. Meso dinstati dok ne pobeli i pusti
vodu. Zatim dodati isečenu papriku (slatku i ljutu) i isečeni paradajz.
Dobro promešati i dinstati (i dalje polupokriveno), na tihoj
temperaturi, oko jedan sat. Povremeno promešati. Pri kraju kuvanja, kada
se čorbica, malo, zgusnula, razmutiti brašno u, vrlo malo vode i sipati
preko jela. Promešati, pustiti da vri dva minuta i skloniti sa vatre.
Poslužiti, sa prilogom po želji (jelo može samostalno da se jede, kao
što sam ja servirala, a možete kao prilog da poslužite krompir pire ili
bareni pirinač...)
5. Za ovo jelo nije potrebna,
dodatna, ni masnoća, ni voda. Znači dinsta se u sopstvenom soku, zato je
tako i ukusno..., ma preukusno je!!
Коментари
Постави коментар