Čorba sa povrćem
Potrebno je:
- 300 g šampinjona
- 3 srednja krompira
- 2 srednje paprike (sveže)
- 2 srednja paradajza
- 1 veza zeleni za čorbu
- 360 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica kurkume
- 1/3 kašičice sveže mlevenog, crnog bibera
- 1 prstohvat bosiljka i nane (sušeni začini)
- 1,5 l vode
- suvi biljni začin
- 70 ml ulja
Zaprška:
- 2 kašičice brašna
- 1 kašičica dimljene, aleve paprike
- ulje
Priprema:
1. Šampinjone iseći na, deblje,
listiće. Krompir, papriku i paradajz (prethodno oljušten) iseći na
kockice. Vezu zeleni za čorbu (šargarepa, paškanat, koren peršuna,
komadić celera i veza peršuna) iseći na krugove, a pola vezice peršuna,
sitno, iseckati.
2. U, dublju, posudu staviti ulje da
se zagreje. Na zagrejano ulje staviti iseckanu zelen, papriku i crni
luk. Propržiti, oko, pet minuta (da povrće pusti aromu), pa dodati
iseckani krompir, paradajz i pečurke. Nastaviti sa dinstanjem, oko 10-ak
minuta (poklopljeno i uz povremeno mešanje).
3. Ubaciti, oceđeni, kukuruz šećerac. Naliti, vrelom, vodom i, na tihoj temperaturi, krčkati pola sata (poklopljeno).
4. Zaprška: U manjoj šerpici sipati
malo ulja i staviti da se zagreje. Dodati brašno i mešati da se razbiju
grudvice od brašna. Brašno pržiti da, vrlo, malo požuti. Ubaciti
dimljenu alevu papriku, promešati i sipati u čorbu.
5. Varjačom, dobro, promešati,
dodati biber, kurkumu i suvi biljni začin (začin dodati po ukusu).
Krčkati još 2-3 minuta, dodati iseckani peršun, promešati i skloniti sa
vatre.
6. Poslužiti uz sezonsku salatu i domaći hleb.
Коментари
Постави коментар