Čorba sa povrćem
Potrebno je:
- 300 g šampinjona
 - 3 srednja krompira
 - 2 srednje paprike (sveže)
 - 2 srednja paradajza
 - 1 veza zeleni za čorbu
 - 360 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
 - 1 glavica crnog luka
 - 1 kašičica kurkume
 - 1/3 kašičice sveže mlevenog, crnog bibera
 - 1 prstohvat bosiljka i nane (sušeni začini)
 - 1,5 l vode
 - suvi biljni začin
 - 70 ml ulja
 
Zaprška:
- 2 kašičice brašna
 - 1 kašičica dimljene, aleve paprike
 - ulje
 
Priprema:
      1. Šampinjone iseći na, deblje, 
listiće. Krompir, papriku i paradajz (prethodno oljušten) iseći na 
kockice. Vezu zeleni za čorbu (šargarepa, paškanat, koren peršuna, 
komadić celera i veza peršuna) iseći na krugove, a pola vezice peršuna, 
sitno, iseckati.
     
    
      2. U, dublju, posudu staviti ulje da
 se zagreje. Na zagrejano ulje staviti iseckanu zelen, papriku i crni 
luk. Propržiti, oko, pet minuta (da povrće pusti aromu), pa dodati 
iseckani krompir, paradajz i pečurke. Nastaviti sa dinstanjem, oko 10-ak
 minuta (poklopljeno i uz povremeno mešanje).
     
    
      3. Ubaciti, oceđeni, kukuruz šećerac. Naliti, vrelom, vodom i, na tihoj temperaturi, krčkati pola sata (poklopljeno).
     
    
      4. Zaprška: U manjoj šerpici sipati 
malo ulja i staviti da se zagreje. Dodati brašno i mešati da se razbiju 
grudvice od brašna. Brašno pržiti da, vrlo, malo požuti. Ubaciti 
dimljenu alevu papriku, promešati i sipati u čorbu. 
     
    
      5. Varjačom, dobro, promešati, 
dodati biber, kurkumu i suvi biljni začin (začin dodati po ukusu). 
Krčkati još 2-3 minuta, dodati iseckani peršun, promešati i skloniti sa 
vatre.
     
    
      6. Poslužiti uz sezonsku salatu i domaći hleb.
     
    



Коментари
Постави коментар