Hleb sa pšeničnim mekinjama
Potrebno je:
- 300 g pšeničnog integralnog brašna
- 100 g pšeničnih mekinja (za ljudsku ishranu)
- 4 kašike heljdinog brašna
- 1 kašika meda
- 1,5 kašičica soli
- 2 kašičice sode bikarbone
- 300 ml gazirane vode
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Uzeti kalup za hleb, vel. 25x14 cm, i obložiti ga pek papirom. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
2. U vanglicu staviti pšenično
integralno brašno, pšenične mekinje, heljdino brašno, so i sodu
bikarbonu. Kašikom promešati. Dodati med, maslinovo ulje i sa,
gaziranom, vodom zamesiti testo. Da vas ne buni, testo je jako lepljivo,
ali više se brašno ne dodaje.
3. Sa, dobro, nauljenim rukama testo
prebaciti u kalup. Rukom, testo, pritisnuti, da se formira ravna
površina. Testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti, da odstoji, pola
sata. Zatim površinu testa premazati sa, suncokretovim, uljem i staviti
da se peče.
4. Pečeni hleb (probati čačkalicom
da li je pečen) izvaditi iz rerne. Zatim, hleb izvaditi iz kalupa,
umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
5. Prohlađeni hleb iseći i poslužiti.
Коментари
Постави коментар