Hleb sa pšeničnim mekinjama

Potrebno je:

  • 300 g pšeničnog integralnog brašna
  • 100 g pšeničnih mekinja (za ljudsku ishranu)
  • 4 kašike heljdinog brašna
  • 1 kašika meda
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 300 ml gazirane vode
  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

1. Uzeti kalup za hleb, vel. 25x14 cm, i obložiti ga pek papirom. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni.
2. U vanglicu staviti pšenično integralno brašno, pšenične mekinje, heljdino brašno, so i sodu bikarbonu. Kašikom promešati. Dodati med, maslinovo ulje i sa, gaziranom, vodom zamesiti testo. Da vas ne buni, testo je jako lepljivo, ali više se brašno ne dodaje.
3. Sa, dobro, nauljenim rukama testo prebaciti u kalup. Rukom, testo, pritisnuti, da se formira ravna površina. Testo prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti, da odstoji, pola sata. Zatim površinu testa premazati sa, suncokretovim, uljem i staviti da se peče.
4. Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne. Zatim, hleb izvaditi iz kalupa, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
5. Prohlađeni hleb iseći i poslužiti.

Коментари

Популарни постови