Moja pita sa prazilukom
Za testo:
- 1/2 kg brašna
- 100 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 1/2 kesice kvasca
- 1 jaje
- 1 belance
- 2 kašike ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Za fil:
- 1/2 kg praziluka
- 300 g feta sira
- 1 jaje
- ulje
- 2 kašičice soli
I još:
- 150 g rastopljenog maslaca
- 1 žumance
- mleko
Priprema:
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno,
dodati jogurt, ulje, so, jaje, belance, pa sa pripremljenim kvascem
zamesiti testo. Testo odmah podeliti na dva dela. Jedan deo testa da
bude veći, a jedan manji (2/3 : 1/3 testa).
2. Uzeti veći deo testa, pa ga
podeliti na četiri jufke. Svaku jufku razviti, u veličini tanjira,
premazati maslacem i ređati jednu na drugu. Zadnju koru ne
premazivati. Razviti koru u obliku pravougaonika, premazati maslacem,
pa uviti u rolat. Uvijeno testo ostaviti u frižider, na pola sata. Na
isti način uraditi i sa drugim delom testa (manji deo) , pa i njega
staviti u frižider.
3. Fil: Praziluk iseckati sitno i
staviti da se prži, na malo ulja. Posoliti ga. Isprženi praziluk
ostaviti da se ohladi. Sir izmrviti, dodati jaje, pa viljuškom umutiti.
Sjediniti sa, ohlađenim, prazilukom.
4. Tepsiju, vel 30 cm, obložiti pek
papirom. Izvaditi testo iz frižidera. Uzeti veći deo testa, pa od njega
odvojiti jednu trećinu testa. Odvojenu trećinu testa ostaviti na stranu,
a ostatak testa razviti u veliku koru, tako da kada se testo stavi u
tepsiju krajevi testa treba da ostanu preko tepsije. Premazati testo u
tepsiji i preko staviti pola fila.
5. Zatim uzeti odvojenu trećinu testa, razviti u krug i staviti preko fila. Premazati je maslacem. Staviti drugu polovinu fila.
6. Uzeti manji rolat testa iz
frižidera, razviti ga u krug i staviti preko fila. Ako imate "višak"
testa nožem ga isečite, pa kasnije ukrasite pitu. I ovu koru premazati
maslacem.
7. Sada ivice koje su visile preko
tepsije, nabrati i vratiti preko pite. Celu pitu premazati mešavinom
žumanceta i malo mleka. Ostaviti da se odmori, dok se rerna ne ugreje na
180 C.
8. Pre stavljanja u rernu, celu
pitu, izbockati čačkalicom (da se ne bi korice podigle) i staviti da se
pita peče. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da odstoji,
10-tak minuta, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар