Piletina sa testeninom, u kremastom sosu
Potrebno je:
- 400 g testenine
 - 1/2 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog)
 - 1 srednja glavica crnog luka
 - 250 g pavlake za kuvanje
 - 250 g kačkavalja
 - 300 g šampinjona
 - 50 ml belog vina
 - ulje
 
Začini:
- 1 kašičica origana
 - 1 kašičica suvog, bosiljka
 - 1/2 vezice peršuna
 - 1 kašičica dimljene, aleve, paprike
 - 2 češnja belog luka
 - biber
 - suvi biljni začin
 
Preliv:
- 50 ml ulja
 - 2 kašike brašna
 - 2 žumanceta
 - 1/2 l gustog jogurta
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera
 - 1 kašičica suvog biljnog začina
 
Priprema:
      1. Pileće meso iseći na kockice. 
Crni i beli luk, sitno, iseckati, a kačkavalj, krupno, narendati. 
Peršun, sitno, iseckati. Šampinjone iseckati na deblje listiće.
     
    
      2. U osudu staviti malo ulja, i 
staviti ga da se zagreje, na srednjoj temperatiri.
Na zagrejano ulje dodati iseckani crni luk i, iseckano, meso. Dinstati, 
polupokriveno. Kada meso otpusti svoje sokove sipati belo vino, 
otklopiti i nastaviti sa dinstanjem, uz povremeno mešanje,dok ne ispari 
sva tečnost. Skloniti sa vatre.
     
    
      3. U drugu posudu staviti malo ulja i
 staviti da se, dobro, zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti, isečene, 
šampinjone (pazite prska ulje, da se ne izgorite). Sa dve kašike ih 
promešati, da se uvaljaju u ulje i isržiti ih. Ne poklapati ih. U toku 
prženja nekoliko puta ih promešati. Kada pećurke porumene, skloniti ih 
sa vatre i, rešetkastom, kašikom ih prebaciti u meso.
     
    
      4. Testeninu skuvati po uputstvu sa 
pakovanja i ocediti je. U testeninu ubaciti smesu sa mesom i 
šampinjonima. Dodati pavlaku za kuvanje, pa dobro promešati. Zatim 
dodati začine - biber i suvi biljni začin, po ukusu, origano, bosiljak, 
peršun, dimljenu, alevu, papriku i beli luk. Sve dobro promešati.
     
    
      5. Uzeti odgovarajuću posudu za 
rernu i, dobro je, premazati maslacem. U posudu sipati, pripremljene, 
makarone i poravnati ih. Posuti ih kačkavaljem.
Rernu uključiti da se zagreje, na 180 stepeni.
     
    
      6. Za preliv: U manju posudu sipati 
ulje, odmah dodati brašno i staviti na šporet. Varjačom promešati, da se
 brašno sjedini sa uljem i pržiti, na srednjoj temperaturi, uz stalno 
mešanje. Kada brašno, malo, porumeni, sipati jogurt, uz mešanje, sa 
žicom za mućenje. Dodati žumanca, umućena viljuškom, biber i suvi biljni
 začin. Mešati žicom, dok se preliv, malo, zgusne. 
     
    
      7. Sa vrelim prelivom, ravnomerno, 
preliti preko kačkavalja i staviti da se zapeče (meni je trebalo, u mom 
šporetu, 40 minuta). Kada testenina dobije lepu, rumenu, boju izvaditi 
je iz rerne i ostaviti da se prohladi.
     
    
      8. Prohlađenu testeninu iseći na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар