Piletina sa testeninom, u kremastom sosu
Potrebno je:
- 400 g testenine
- 1/2 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog)
- 1 srednja glavica crnog luka
- 250 g pavlake za kuvanje
- 250 g kačkavalja
- 300 g šampinjona
- 50 ml belog vina
- ulje
Začini:
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica suvog, bosiljka
- 1/2 vezice peršuna
- 1 kašičica dimljene, aleve, paprike
- 2 češnja belog luka
- biber
- suvi biljni začin
Preliv:
- 50 ml ulja
- 2 kašike brašna
- 2 žumanceta
- 1/2 l gustog jogurta
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica suvog biljnog začina
Priprema:
1. Pileće meso iseći na kockice.
Crni i beli luk, sitno, iseckati, a kačkavalj, krupno, narendati.
Peršun, sitno, iseckati. Šampinjone iseckati na deblje listiće.
2. U osudu staviti malo ulja, i
staviti ga da se zagreje, na srednjoj temperatiri.
Na zagrejano ulje dodati iseckani crni luk i, iseckano, meso. Dinstati,
polupokriveno. Kada meso otpusti svoje sokove sipati belo vino,
otklopiti i nastaviti sa dinstanjem, uz povremeno mešanje,dok ne ispari
sva tečnost. Skloniti sa vatre.
3. U drugu posudu staviti malo ulja i
staviti da se, dobro, zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti, isečene,
šampinjone (pazite prska ulje, da se ne izgorite). Sa dve kašike ih
promešati, da se uvaljaju u ulje i isržiti ih. Ne poklapati ih. U toku
prženja nekoliko puta ih promešati. Kada pećurke porumene, skloniti ih
sa vatre i, rešetkastom, kašikom ih prebaciti u meso.
4. Testeninu skuvati po uputstvu sa
pakovanja i ocediti je. U testeninu ubaciti smesu sa mesom i
šampinjonima. Dodati pavlaku za kuvanje, pa dobro promešati. Zatim
dodati začine - biber i suvi biljni začin, po ukusu, origano, bosiljak,
peršun, dimljenu, alevu, papriku i beli luk. Sve dobro promešati.
5. Uzeti odgovarajuću posudu za
rernu i, dobro je, premazati maslacem. U posudu sipati, pripremljene,
makarone i poravnati ih. Posuti ih kačkavaljem.
Rernu uključiti da se zagreje, na 180 stepeni.
6. Za preliv: U manju posudu sipati
ulje, odmah dodati brašno i staviti na šporet. Varjačom promešati, da se
brašno sjedini sa uljem i pržiti, na srednjoj temperaturi, uz stalno
mešanje. Kada brašno, malo, porumeni, sipati jogurt, uz mešanje, sa
žicom za mućenje. Dodati žumanca, umućena viljuškom, biber i suvi biljni
začin. Mešati žicom, dok se preliv, malo, zgusne.
7. Sa vrelim prelivom, ravnomerno,
preliti preko kačkavalja i staviti da se zapeče (meni je trebalo, u mom
šporetu, 40 minuta). Kada testenina dobije lepu, rumenu, boju izvaditi
je iz rerne i ostaviti da se prohladi.
8. Prohlađenu testeninu iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар