Posni kroasani sa džemom
Testo:
- 600 g brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 160 ml vode
 - 140 ml gaziranog soka od pomorandže
 - 100 ml ulja
 - 3 kašike šećera
 - 1 kašičica soli
 - 50 ml vode
 - 2 prstohvata šafrana
 
Za premazivanje korica:
- 150 g zamrznutog margarina
 
... i još:
- džem od šipuraka (ili po izboru)
 - 2 kašike ulja
 - margarin
 
Priprema;
      1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
 šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne. 
U 50 ml tople vode staviti šafran, promešati i ostaviti pet minuta. 
Zatim ga procediti kroz cetku za čaj. Odvojiti jednu kašiku na stranu, 
koja će, u mešavini sa uljem, poslužiti za premazivanje kiflica.
     
    
      2. U vanglicu staviti brašno, dodati
 so, vodu, od proceđenog šafrana, ulje, sok od pomorandže i pripremljeni
 kvasac. Zamesiti testo, da bude mekano. 
Testo, odmah, izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na 
dva, jednaka, dela.
     
    
      3. Uzeti prvu polovinu testa i 
podeliti je na tri jufke. Svaku jufku razviti u krug, veličine, većeg, 
desertnog tanjirića. 
Staviti jednu, razvijenu, koricu, na sredinu radnog dela i, preko, 
narendati deo margarina (margarin podeliti na pola, da ga ima i za drugu
 polovinu testa). Preklopiti drugom koricom, pa i preko nje narendati 
margarin. Staviti, preko, treću koricu i preko nje se ne stavlja 
margarin.
     
    
      4. Od ove tri korice razviti što 
veći i što tanji krug. Krug podeliti, prvo, na četiri dela, pa svaku 
četvrtinu iseći na pet trouglova. 
Na početku, svakog, trougla staviti po kašičicu marmelade i, testo, 
zamotati u kiflicu.
     
    
      5. Kiflice poređati u pleh, podmazan uljem, ili preko pek papira. 
Na isti način formirati kiflice i od druge polovine testa. 
Kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da, dobro, narastu.
     
    
      6. Narasle kiflice premazati 
mešavinom ulja i kašike vode sa šafranom (koja je odvojena). Preko svake
 kiflice staviti po malo margarina i staviti da se peču u, prethodno 
zagrejanu, rernu, na 180 stepeni. 
     
    
      7. Kada kiflice porumene izvaditi ih
 iz rerne, ostaviti da se malo prohlade, pa ih poslužiti (kada ih 
izvadite iz rerne i ako je procurela marmelada na pleh, odmah kiflice 
izvadite iz pleha, jer, ako sačekate da se prohlade u plehu zalepiće 
se).
     
    



Коментари
Постави коментар