Posni kroasani sa džemom
Testo:
- 600 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 160 ml vode
- 140 ml gaziranog soka od pomorandže
- 100 ml ulja
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 50 ml vode
- 2 prstohvata šafrana
Za premazivanje korica:
- 150 g zamrznutog margarina
... i još:
- džem od šipuraka (ili po izboru)
- 2 kašike ulja
- margarin
Priprema;
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne.
U 50 ml tople vode staviti šafran, promešati i ostaviti pet minuta.
Zatim ga procediti kroz cetku za čaj. Odvojiti jednu kašiku na stranu,
koja će, u mešavini sa uljem, poslužiti za premazivanje kiflica.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, vodu, od proceđenog šafrana, ulje, sok od pomorandže i pripremljeni
kvasac. Zamesiti testo, da bude mekano.
Testo, odmah, izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na
dva, jednaka, dela.
3. Uzeti prvu polovinu testa i
podeliti je na tri jufke. Svaku jufku razviti u krug, veličine, većeg,
desertnog tanjirića.
Staviti jednu, razvijenu, koricu, na sredinu radnog dela i, preko,
narendati deo margarina (margarin podeliti na pola, da ga ima i za drugu
polovinu testa). Preklopiti drugom koricom, pa i preko nje narendati
margarin. Staviti, preko, treću koricu i preko nje se ne stavlja
margarin.
4. Od ove tri korice razviti što
veći i što tanji krug. Krug podeliti, prvo, na četiri dela, pa svaku
četvrtinu iseći na pet trouglova.
Na početku, svakog, trougla staviti po kašičicu marmelade i, testo,
zamotati u kiflicu.
5. Kiflice poređati u pleh, podmazan uljem, ili preko pek papira.
Na isti način formirati kiflice i od druge polovine testa.
Kiflice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da, dobro, narastu.
6. Narasle kiflice premazati
mešavinom ulja i kašike vode sa šafranom (koja je odvojena). Preko svake
kiflice staviti po malo margarina i staviti da se peču u, prethodno
zagrejanu, rernu, na 180 stepeni.
7. Kada kiflice porumene izvaditi ih
iz rerne, ostaviti da se malo prohlade, pa ih poslužiti (kada ih
izvadite iz rerne i ako je procurela marmelada na pleh, odmah kiflice
izvadite iz pleha, jer, ako sačekate da se prohlade u plehu zalepiće
se).
Коментари
Постави коментар