Proja sa korama za pitu
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Smesa za proju:
- 180 g palente
- 90 g pšeničnog brašna
- 100 g jogurta
- 90 ml ulja
- 4 jajeta
- 120 ml gazirane vode
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
... i još:
- 300 g mekog sira
- ulje
Priprema:
1. Smesa za proju: U vanglicu
razbiti jaja, dodati so i, žicom za mućenje, umutiti (samo da se jaja,
dobro, sjedine). Dodati jogurt, ulje i gaziranu vodu, Sjediniti. Na
kraju ubaciti mešavinu palente, brašna i praška za pecivo. Dobro
umutiti, žicom, da ne ostanu grudvice od brašna.
2. Pleh za pečenje, vel. 35x20cm, dobro podmazati uljem. Kore podeliti na dve, jednake, polovine.
3. Uzeti prvu polovinu kora, pa u
pleh staviti jednu koru, poprskati je uljem pa preko staviti dve,
nabrane, kore (jednu do druge). Zatim, preko njih rasporediti dve, vrhom
pune, kašike fila (izbrojiti koliko ima kora, pa podeliti fil, da bi
bio svuda, ravnomerno, raspoređen, a jedan deo odvojiti za premazivanje
površine proje). Nastaviti redosled ređanja dokle se ne potroši polovina
kora. Zatim, preko (kore treba da su premazane filom) rukom izmrviti
sir.
Nastaviti sa ređanjem i premazivanjem kora (uljem i filom) i sa drugom
polovinom kora.
4. Složenu proju iseći na parčiće,
po želji i, svako parče preliti ostatkom fila. Isečene parčiće, nožem,
podići malo, da bi fil dospeo svuda...
5. Rernu zagrejati na 190 stepeni i
peći, proju, 35 minuta (svaki šporet je individualan, pa kada proja
porumeni, probati čačkalicom da li je pečena).
Pečenu proju izvaditi, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se
prohladi.
6. Prohlađenu proju poslužiti uz
pečenu papriku, jogurt, sir..., a ukusna je i bez ikakvih dodataka.
Isprobajte, ovaj način pravljenja je i meni bio novina, ali dobija se
veoma, veoma ukusna proja - pita.
Recept sam videla (sa mojim, malim, izmenama) u časopisu - Stil-magazin.
Recept sam videla (sa mojim, malim, izmenama) u časopisu - Stil-magazin.
..pa ove izgleda tooooliko fino da bi ih sad vrlo rado jela!
ОдговориИзбришиHvala Tanjice!!
ИзбришиMoram probati sigurno je dobra
ОдговориИзбришиBranka, slobodno napravite, sigurno će Vam se svideti!!
Избриши