Piletina sa palentom

Potrebno je:

  • 3 veća pileća bataka sa karabatakom
  • 1 kašičica biozačina za piletinu
  • 2 kašičice crvenog, mlevenog, bibera
  • 1/4 kašičice crnog, mlevenog, bibera

Smesa za premazivanje mesa:

  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašika ulja

Za palentu:

  • 1/2 l vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 210 g palente
  • 20 g maslaca

...i još:

  • 100 g izrendanog (ili izdrobljenog) sira

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti biozačin za piletinu, crveni i crni biber. Pileće meso dobro posuti sa pripremljenom mešavinom začina, pokriti folijom i ostaviti u frižider, na jedan sat.
2. Sve sastojke za premazivanje mesa staviti u dublju posudicu i, žicom za mućenje, dobro sjediniti.
3. U odgovarajući pleh sipati ulje i poređati meso. Površinu mesa, četkicom, premazati pripremljenom smesom za premazivanje. Rernu ugrejati na 180 stepeni i staviti meso da se peče, oko jedan sat. Dva puta vaditi pleh iz šporeta i premazivati meso. Desetak minuta pre kraja pečenja, okrenuti meso da i donja strana porumeni.
4. Palenta: U dublju posudu sipati vodu, dodati so i staviti na vatru, da provri. Kada voda provri, smanjiti temperaturu, i dodavati, polako, palentu, neprekidno mešajući drvenom varjačom. Mešati 2-3 minuta, skloniti sa vatre, dodati maslac i mešati da se maslac rastopi.
5. Pileći batak servirati sa palentom. Palentu posuti izrendanim ili izdrobljenim sirom. U soku, koji se odvojio prilikom pečenja mesa, staviti jednu kašičicu crvenog bibera i preliti palentu. Prijatno!

Коментари

Популарни постови