Piletina sa palentom
Potrebno je:
- 3 veća pileća bataka sa karabatakom
 - 1 kašičica biozačina za piletinu
 - 2 kašičice crvenog, mlevenog, bibera
 - 1/4 kašičice crnog, mlevenog, bibera
 
Smesa za premazivanje mesa:
- 2 kašike limunovog soka
 - 2 kašike soja sosa
 - 1 kašika meda
 - 1 kašika kisele pavlake
 - 1 kašika ulja
 
Za palentu:
- 1/2 l vode
 - 1/2 kašičice soli
 - 210 g palente
 - 20 g maslaca
 
...i još:
- 100 g izrendanog (ili izdrobljenog) sira
 
Priprema:
      1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 
biozačin za piletinu, crveni i crni biber. Pileće meso dobro posuti sa 
pripremljenom mešavinom začina, pokriti folijom i ostaviti u frižider, 
na jedan sat.
     
    
      2. Sve sastojke za premazivanje mesa staviti u dublju posudicu i, žicom za mućenje, dobro sjediniti.
     
    
      3. U odgovarajući pleh sipati ulje i
 poređati meso. Površinu mesa, četkicom, premazati pripremljenom smesom 
za premazivanje. Rernu ugrejati na 180 stepeni i staviti meso da se 
peče, oko jedan sat. Dva puta vaditi pleh iz šporeta i premazivati meso.
 Desetak minuta pre kraja pečenja, okrenuti meso da i donja strana 
porumeni.
     
    
      4. Palenta: U dublju posudu sipati 
vodu, dodati so i staviti na vatru, da provri. Kada voda provri, 
smanjiti temperaturu, i dodavati, polako, palentu, neprekidno mešajući 
drvenom varjačom. Mešati 2-3 minuta, skloniti sa vatre, dodati maslac i 
mešati da se maslac rastopi.
     
    
      5. Pileći batak servirati sa 
palentom. Palentu posuti izrendanim ili izdrobljenim sirom. U soku, koji
 se odvojio prilikom pečenja mesa, staviti jednu kašičicu crvenog bibera
 i preliti palentu. Prijatno!
     
    



Коментари
Постави коментар