Piletina sa palentom
Potrebno je:
- 3 veća pileća bataka sa karabatakom
- 1 kašičica biozačina za piletinu
- 2 kašičice crvenog, mlevenog, bibera
- 1/4 kašičice crnog, mlevenog, bibera
Smesa za premazivanje mesa:
- 2 kašike limunovog soka
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika meda
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašika ulja
Za palentu:
- 1/2 l vode
- 1/2 kašičice soli
- 210 g palente
- 20 g maslaca
...i još:
- 100 g izrendanog (ili izdrobljenog) sira
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti
biozačin za piletinu, crveni i crni biber. Pileće meso dobro posuti sa
pripremljenom mešavinom začina, pokriti folijom i ostaviti u frižider,
na jedan sat.
2. Sve sastojke za premazivanje mesa staviti u dublju posudicu i, žicom za mućenje, dobro sjediniti.
3. U odgovarajući pleh sipati ulje i
poređati meso. Površinu mesa, četkicom, premazati pripremljenom smesom
za premazivanje. Rernu ugrejati na 180 stepeni i staviti meso da se
peče, oko jedan sat. Dva puta vaditi pleh iz šporeta i premazivati meso.
Desetak minuta pre kraja pečenja, okrenuti meso da i donja strana
porumeni.
4. Palenta: U dublju posudu sipati
vodu, dodati so i staviti na vatru, da provri. Kada voda provri,
smanjiti temperaturu, i dodavati, polako, palentu, neprekidno mešajući
drvenom varjačom. Mešati 2-3 minuta, skloniti sa vatre, dodati maslac i
mešati da se maslac rastopi.
5. Pileći batak servirati sa
palentom. Palentu posuti izrendanim ili izdrobljenim sirom. U soku, koji
se odvojio prilikom pečenja mesa, staviti jednu kašičicu crvenog bibera
i preliti palentu. Prijatno!
Коментари
Постави коментар