Sočna torta sa majonezom
Korica:
- 300 g brašna
 - 160 g šećera
 - 5 kašika tamnog kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 190 g majoneza
 - 220 ml vode
 
Krem:
- 1/2 kg krem sira (neslanog)
 - 200 g krem šlaga
 - 100 g šećera u prahu
 - 1 kesica želatina u prahu
 - 1 srednji lumun (sok i izrendana korica)
 
... i još:
- 3 kašike topinga od karamele
 
Priprema:
      1. Korica: Brašno, prašak za pecivo i
 kakao staviti u, dublju, posudu i, kašikom, promešati. Dodati šećer i 
vodu i sjediniti. Na kraju ubaciti majonez i, kašikom, energično, 
umutiti.
     
    
      2. Uzeti kalup, vel. 30x20cm, pa dno
 kalupa obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem. U, 
pripremljeni pleh sipati, umućenu, smesu i staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
     
    
      3. Pečenu koricu (probati čačkalicom
 da li je pečena) izvaditi i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Ohlađenu 
koricu, zajedno sa pek papirom, izvaditi na radnu površinu (korica je 
jako mekana, pa ako se polomi, ne sekirajte se, u konačnom rezultatu to 
se ne vidi), pa je preseći, po dužini, da se dobiju dve korice.
     
    
      4. Fil: U vanglicu sipati šlag krem 
(Polimark) i čvrsto ga umutiti, uz, postepeno, dodavanje šećera. Dodati 
krem siri sjediniti ga, mućenjem, sa šlagom. Ubaciti sok i, izrendanu, 
koricu limuna. Promešati. Želatin pripremiti prema uputstvu sa 
pakovanja, pa ga dodati u krem. Umutiti. 
Od ukupne količine krema odvojiti jednu trećinu, pa u njega staviti 
toping od karamele i, dobro, sjediniti. Fil sa karamelom ostaviti na 
stranu. 
     
    
      5. Na tacnu za tortu staviti jednu 
koricu i premazati je sa polovinom fila. Preklopiti drugom koricim, pa i
 nju premazati ostatkom fila. 
Na kraju, celu tortu, ukrasiti, odvojenim, karamel šlagom.
     
    
      6. Tortu ostaviti u frižider, da 
prenoći, pa je sutradan poslužiti. Toliko je mekana i osvežavajuća, da 
ćete uživati u svakom zalogaju...
     
    



Коментари
Постави коментар