Sočna torta sa majonezom
Korica:
- 300 g brašna
- 160 g šećera
- 5 kašika tamnog kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 190 g majoneza
- 220 ml vode
Krem:
- 1/2 kg krem sira (neslanog)
- 200 g krem šlaga
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina u prahu
- 1 srednji lumun (sok i izrendana korica)
... i još:
- 3 kašike topinga od karamele
Priprema:
1. Korica: Brašno, prašak za pecivo i
kakao staviti u, dublju, posudu i, kašikom, promešati. Dodati šećer i
vodu i sjediniti. Na kraju ubaciti majonez i, kašikom, energično,
umutiti.
2. Uzeti kalup, vel. 30x20cm, pa dno
kalupa obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem. U,
pripremljeni pleh sipati, umućenu, smesu i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
3. Pečenu koricu (probati čačkalicom
da li je pečena) izvaditi i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Ohlađenu
koricu, zajedno sa pek papirom, izvaditi na radnu površinu (korica je
jako mekana, pa ako se polomi, ne sekirajte se, u konačnom rezultatu to
se ne vidi), pa je preseći, po dužini, da se dobiju dve korice.
4. Fil: U vanglicu sipati šlag krem
(Polimark) i čvrsto ga umutiti, uz, postepeno, dodavanje šećera. Dodati
krem siri sjediniti ga, mućenjem, sa šlagom. Ubaciti sok i, izrendanu,
koricu limuna. Promešati. Želatin pripremiti prema uputstvu sa
pakovanja, pa ga dodati u krem. Umutiti.
Od ukupne količine krema odvojiti jednu trećinu, pa u njega staviti
toping od karamele i, dobro, sjediniti. Fil sa karamelom ostaviti na
stranu.
5. Na tacnu za tortu staviti jednu
koricu i premazati je sa polovinom fila. Preklopiti drugom koricim, pa i
nju premazati ostatkom fila.
Na kraju, celu tortu, ukrasiti, odvojenim, karamel šlagom.
6. Tortu ostaviti u frižider, da
prenoći, pa je sutradan poslužiti. Toliko je mekana i osvežavajuća, da
ćete uživati u svakom zalogaju...
Коментари
Постави коментар