Heljdina posna pita
Potrebno je:
- 1/2 kg heljdinih kora
Fil:
- 600 g očišćenog krompira
- 300 g očišćenog praziluka
- 300 g očišćenog spanaća
- suvi biljni začin
- mleveni biber
- ulje
Smesa za premazivanje kora:
- 350 ml vode
- 150 ml ulja
- 200 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
Priprema:
1. Krompir krupno izrendati. Spanać i praziluk sitno iseckati.
2. U veću, dublju, posudu sipati
ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti izrendani
krompir i, na srednjoj vatri, dinstati pet minuta, povremeno mešajući.
Zatim dodati iseckani praziluk i spanać, dobro promešati, pa posuti
suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu. Promešati i nastaviti sa
dinstanjem, na tihoj vatri, još 10 minuta. Za to vreme stalno mešati,
da smesa ne zagori. Skloniti fil da se ohladi.
3. Smesa za premazivanje kora: U
toploj vodi podići kvasac. U vanglicu sipati, pripremljeni, kvasac,
dodati ulje i so, pa žicom za mućenje sjediniti. Ubaciti brašno i žicom
umutiti, da nema grudvica od brašna.
4. Uzeti veliki pleh od el, rerne
(moj pleh je bio vel. 43x33cm) i dobro ga podmazati uljem. Od kora
odvojiti dve kore, na stranu.
Počinjemo sa ređanjem kora, preliva i fila... Uzeti jednu koru staviti
je u pleh i preko naneti tri kašike preliva za kore. Kuhinjskom četkicom
smesu za preliv, ravnomerno, rasporediti po celoj kori. Preklopiti
drugom korom, pa i na nju naneti tri kašike preliva, preklopiti trećom
korom, premazati je prelivom, pa staviti, po celoj kori, deo fila.
Dalje, svaku koru premazivati prelivom i stavljati po deo fila. Na kraju
staviti dve, odvojene, kore, koje između samo premazati smesom za
preliv, bez fila.
5. Pitu iseći na kocke po želji, pa
je preliti ostatkom preliva, u koji smo dodali dve kašike ulja, tako da
svaka kocka bude prelivena.
6. Pitu staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada pita porumeni izvaditi
je iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi (ako
želite da vam korica ostane hrskava ne prekrivati pitu).
7. Prohlađenu pitu poslužiti.
Коментари
Постави коментар