Krem torta sa kikirikijem
Kora:
- 10 belanaca
 - 20 kašika šećera
 - 200 g mlevenog kikirikija
 - 3 kašike brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašika tamnog kakaoa
 
Fil:
- 1 l mleka
 - 10 žumanaca
 - 10 kašika šećera
 - 100 g pudinga od vanile
 - 100 g crne čokolade
 - 250 g maslaca/margarina
 - 100 g šećera u prahu
 - 200 g mlevenog kikirikija
 
... i još:
- 800 g pti ber keksa sa maslacem
 - mleko za natapanje keksa
 - 200 g šlag pene
 - 300 ml gazirane (hladne) vode
 
Priprema:
      1. Kikiriki staviti u, zagrejanu, 
rernu na 200 stepeni. Ostaviti ga da se peče, sve dok ne pusti svoju, 
prijatnu, aromu (pazite da ne pregori). Pečeni kikiriki ohladiti i 
samleti.
Za koru uzeti pleh, vel. 30x30cm. Dno pleha prekriti pek papirom i 
premazati ga, kao i stranice pleha, maslacem/margarinom.
     
    
      2. Kora: U dublju vanglicu staviti 
belanca i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. U umućena 
belanca dodati mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa. Sjediniti 
mikserom, najmanjom brzinom. Na kraju ubaciti mleveni kikiriki. Kašikom 
blago promešati.
     
    
      3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. 
U pripremljeni pleh, ravnomerno, sipati umućeno testo. Poravnati 
površinu kašikom i staviti da se peče. Kada krajevi korice porumene, 
probati čačkalicom da li je sredina pečena. 
Pečenu koru izvaditi i dok je još vruća, dugačkim, nožem je odvojiti od 
pek papira. Koricu ostaviti na pek papiru dok se ne ohladi. 
     
    
      4. Fil: Od ukupne količine mleka 
odvojiti 200 ml, a ostatak mleka zajedno sa šećerom staviti da provri.
U dublju posudu staviti žumanca i mutiti ih, dok se ne dobije kremasta 
smesa. Dodati puding i sjediniti. Sipati odvojeno mleko i, dobro, 
umutiti. 
     
    
      5. Provrelo mleko, polako, sipati u 
umućena žumanca, uz neprestano mućenje mikserom. Smesu vratiti na šporet
 i skuvati krem. Skuvani krem skloniti sa vatre i dodati izlomljenu 
čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi i sjedini sa filom.
Fil prekriti providnom folijom (foliju staviti direktno na fil) i 
ostaviti da se ohladi. 
     
    
      6. Maslac/margarin penasto umutiti 
sa šećerom u prahu. Umućeni maslac/margarin, kašiku po kašiku, dodavati u
 ohlađeni fil uz, neprestano, mućenje mikserom. Na kraju ubaciti mleveni
 kikiriki i sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
     
    
      7. Redosled slaganja torte: Kora 
(malo poprskana mlekom) - 1/3 fila - keks (natopljen u mleko) - 1/3 fila
 - keks (natopljen u mleko) - 1/3 fila - šlag pena (šlag penu i gaziranu
 vodu čvrsto umutiti).
     
    
8. Tortu ostaviti u frižider (najbolje celu noć) da se fil, dobro, stegne, pa je poslužite...
8. Tortu ostaviti u frižider (najbolje celu noć) da se fil, dobro, stegne, pa je poslužite...



Коментари
Постави коментар