Krem torta sa kikirikijem
Kora:
- 10 belanaca
- 20 kašika šećera
- 200 g mlevenog kikirikija
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika tamnog kakaoa
Fil:
- 1 l mleka
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 100 g pudinga od vanile
- 100 g crne čokolade
- 250 g maslaca/margarina
- 100 g šećera u prahu
- 200 g mlevenog kikirikija
... i još:
- 800 g pti ber keksa sa maslacem
- mleko za natapanje keksa
- 200 g šlag pene
- 300 ml gazirane (hladne) vode
Priprema:
1. Kikiriki staviti u, zagrejanu,
rernu na 200 stepeni. Ostaviti ga da se peče, sve dok ne pusti svoju,
prijatnu, aromu (pazite da ne pregori). Pečeni kikiriki ohladiti i
samleti.
Za koru uzeti pleh, vel. 30x30cm. Dno pleha prekriti pek papirom i
premazati ga, kao i stranice pleha, maslacem/margarinom.
2. Kora: U dublju vanglicu staviti
belanca i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. U umućena
belanca dodati mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa. Sjediniti
mikserom, najmanjom brzinom. Na kraju ubaciti mleveni kikiriki. Kašikom
blago promešati.
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
U pripremljeni pleh, ravnomerno, sipati umućeno testo. Poravnati
površinu kašikom i staviti da se peče. Kada krajevi korice porumene,
probati čačkalicom da li je sredina pečena.
Pečenu koru izvaditi i dok je još vruća, dugačkim, nožem je odvojiti od
pek papira. Koricu ostaviti na pek papiru dok se ne ohladi.
4. Fil: Od ukupne količine mleka
odvojiti 200 ml, a ostatak mleka zajedno sa šećerom staviti da provri.
U dublju posudu staviti žumanca i mutiti ih, dok se ne dobije kremasta
smesa. Dodati puding i sjediniti. Sipati odvojeno mleko i, dobro,
umutiti.
5. Provrelo mleko, polako, sipati u
umućena žumanca, uz neprestano mućenje mikserom. Smesu vratiti na šporet
i skuvati krem. Skuvani krem skloniti sa vatre i dodati izlomljenu
čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi i sjedini sa filom.
Fil prekriti providnom folijom (foliju staviti direktno na fil) i
ostaviti da se ohladi.
6. Maslac/margarin penasto umutiti
sa šećerom u prahu. Umućeni maslac/margarin, kašiku po kašiku, dodavati u
ohlađeni fil uz, neprestano, mućenje mikserom. Na kraju ubaciti mleveni
kikiriki i sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
7. Redosled slaganja torte: Kora
(malo poprskana mlekom) - 1/3 fila - keks (natopljen u mleko) - 1/3 fila
- keks (natopljen u mleko) - 1/3 fila - šlag pena (šlag penu i gaziranu
vodu čvrsto umutiti).
8. Tortu ostaviti u frižider (najbolje celu noć) da se fil, dobro, stegne, pa je poslužite...
8. Tortu ostaviti u frižider (najbolje celu noć) da se fil, dobro, stegne, pa je poslužite...
Коментари
Постави коментар