Krem torta sa kikirikijem

Kora:

  • 10 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 200 g mlevenog kikirikija
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika tamnog kakaoa

Fil:

  • 1 l mleka
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 100 g pudinga od vanile
  • 100 g crne čokolade
  • 250 g maslaca/margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g mlevenog kikirikija

... i još:

  • 800 g pti ber keksa sa maslacem
  • mleko za natapanje keksa
  • 200 g šlag pene
  • 300 ml gazirane (hladne) vode

Priprema:

1. Kikiriki staviti u, zagrejanu, rernu na 200 stepeni. Ostaviti ga da se peče, sve dok ne pusti svoju, prijatnu, aromu (pazite da ne pregori). Pečeni kikiriki ohladiti i samleti. Za koru uzeti pleh, vel. 30x30cm. Dno pleha prekriti pek papirom i premazati ga, kao i stranice pleha, maslacem/margarinom.
2. Kora: U dublju vanglicu staviti belanca i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. U umućena belanca dodati mešavinu brašna, praška za pecivo i kakaoa. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom. Na kraju ubaciti mleveni kikiriki. Kašikom blago promešati.
3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. U pripremljeni pleh, ravnomerno, sipati umućeno testo. Poravnati površinu kašikom i staviti da se peče. Kada krajevi korice porumene, probati čačkalicom da li je sredina pečena. Pečenu koru izvaditi i dok je još vruća, dugačkim, nožem je odvojiti od pek papira. Koricu ostaviti na pek papiru dok se ne ohladi.
4. Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti 200 ml, a ostatak mleka zajedno sa šećerom staviti da provri. U dublju posudu staviti žumanca i mutiti ih, dok se ne dobije kremasta smesa. Dodati puding i sjediniti. Sipati odvojeno mleko i, dobro, umutiti.
5. Provrelo mleko, polako, sipati u umućena žumanca, uz neprestano mućenje mikserom. Smesu vratiti na šporet i skuvati krem. Skuvani krem skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne rastopi i sjedini sa filom. Fil prekriti providnom folijom (foliju staviti direktno na fil) i ostaviti da se ohladi.
6. Maslac/margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu. Umućeni maslac/margarin, kašiku po kašiku, dodavati u ohlađeni fil uz, neprestano, mućenje mikserom. Na kraju ubaciti mleveni kikiriki i sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
7. Redosled slaganja torte: Kora (malo poprskana mlekom) - 1/3 fila - keks (natopljen u mleko) - 1/3 fila - keks (natopljen u mleko) - 1/3 fila - šlag pena (šlag penu i gaziranu vodu čvrsto umutiti).
8. Tortu ostaviti u frižider (najbolje celu noć) da se fil, dobro, stegne, pa je poslužite...

Коментари

Популарни постови