Pletenica pogača
Testo:
- 650 g brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 120 ml mleka
- 120 ml vode
- 50 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- 1 belance
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
Za premazivanje korica:
- 50 g rastopljenog maslaca
Za premazivanje pogače:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Priprema:
1. Testo: U toploj mešavini vode i
mleka staviti kašiku šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da
kvasac uskisne.
U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, jogurt, jaje, belance, so i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Više ne dodavati brašno, već
nauljenim rukama umesiti testo. Umešeno testo prekriti providnom folijom
i ostaviti da naraste.
2. Pripremiti kalup za pečenje, vel. 26 cm. Ja sam koristila kalup sa obručem koji se skida. Kalup premazati rastopljenim maslacem.
Iseći pek papir, da bude veće veličine od kalupa u kome će se pogača peći.
3. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na četiri, jednaka, dela. Od
svakog dela napraviti jufkicu.
Uzeti prvu jufkicu i razviti je u krug, vel. 25 cm. Premazati je
rastopljenim maslacem. Nastaviti sa razvijanjem jufkica i stavljati ih
jednu preko druge, svaku premazujući rastopljenim maslacem. Zadnju
koricu ne premazivati maslacem. Zatim kore prebaciti na pek papir i na
sredinu kore staviti malu čašu, koju pritisnemo, malo, da bi se ocrtao
krug na sredini testa.
4. Testo iseći na osam delova, ali
samo do, ocrtanog, kruga. Zatim svaku osminu iseći na tri dela. Najbolje
je da testo isečete nožem za pizzu.
5. Od prve osmine, koju ste isekli
na tri dela uplesti pletenicu, pa tek iseći drugu osminu na tri dela,
uplesti pletenicu i tako do kraja...
Nemojte iseći odjedanput testo, jer će se rasturati i teško ćete uplesti
pletenice.
6. Formiranu pogaču, zajedno sa pek papirom, prebaciti u kalup. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka. Po želji, možete je posuti semenkama ili ostaviti samo premazanu.
7. Staviti pogaču da se peče u,
prethodno zagrejanoj, rerni na 190 stepeni. Kada površina lepo porumeni,
prekriti pogaču alu folijom i nastaviti pečenje.
Pečenu pogaču (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne,
prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta u kalupu.
8. Zatim je izvaditi iz kalupa i
umotati u kuhinjsku krpu. Ostaviti pogaču da se prohladi. Prohlađenu
pogaču poslužite (lomiti je, nikako da se seče nožem) i uživajte u
njenom ukusu!!
preubava pogacaaa bravo za domakinkataa
ОдговориИзбришиHvala puno!!!
Избриши