Prhke rafaelo kiflice
Testo za kiflice:
- 250 g maslaca/margarina
 - 200 ml jogurta
 - 200 g šećera
 - 1 jaje
 - 600 g brašna + za domešivanje
 - 50 g kokosa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kesica vanil šećera
 - prstohvat soli
 
Fil:
- 600 ml mleka
 - 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
 - 100 g kokosa
 - 5 kašika šećera
 - 1 kašika arome vanile
 
... i još:
- šećer u prahu
 - kokos
 
Priprema:
      1. Recept sam videla na blogu Ivanini slatkiši i slaniši.
     
    
      2. Fil: Prvo treba pripremiti fil, 
jer treba da se potpuno ohladi pre upotrebe.
Od 600 ml mleka odvojiti 100 ml a ostatak mleka, zajedno sa šećerom i 
aromom od vanile, staviti da provri. Sa odvojenim mlekom razmutiti 
puding. 
U provrelo mleko sipati razmućeni puding i, uz neprestano mešanje 
žicom za mućenje, skuvati puding. Skuvani puding skloniti sa vatre i 
ubaciti 100 g kokosa. Dobro promešati, da se kokos sjedini sa pudingom. 
Fil prekriti providnom folijom i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
     
    
      3. Testo za kiflice: Maslac/margarin
 staviti u vanglicu, dodati mešavinu šećera i vanil šećera pa, 
viljuškom, dobro umutiti. Dodati prstohvat soli i jaje, pa sjediniti. 
Ubaciti jogurt i sve dobro sjediniti. Na kraju dodati mešavinu brašna i 
praška za pecivo. Rukom zamesiti testo.
     
    
      4. Testo prebaciti na, pobrašnjenu, 
radnu podlogu i uz dodavanje, vrlo malo, brašna umesiti testo. Testo 
podeliti na dva, jednaka, dela.
     
    
      5. Uzeti prvu polovinu testa i, na 
pobrašnjenoj radnoj podlozi, razviti je u oblik kruga, oko 3mm debljine.
 Znači, da ne bude debelo, ali i da se ne providi. Krug testa iseći na 
16 trouglova (prvo ga iseći na četiri jednaka dela pa, zatim, svaku 
četvrtinu iseći na četiri dela).
     
    
      6. Ohlađeni fil podeliti na pola. Od
 polovine fila vlažnom kašikom izvaditi 16 delova. Svaki deo,vlažnim 
rukama, oblikovati u lopticu, pa lopticu izdužiti u valjak.
     
    
      7. Fil, u obliku valjka, rasporediti
 na širi deo isečenog testa. Testo uviti u kiflicu. Nema bojazni ako fil
 "viri" iz kiflice, prilikom pečenja neće iscureti, a kiflici daje lepši
 izgled.
     
    
      8. Napravljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira. Na isti način postupiti i sa drugom polovinom testa i fila.
     
    
      9. Rernu zagrejati na 200 stepeni i 
staviti kiflice da se peču. Kiflice peći 15 minuta (sve zavisi od 
šporeta). Pazite da vam kiflice ne porumene mnogo. Kada donji deo 
kiflica porumeni, a površina samo malo promeni boju, vaditi kiflice iz 
rerne.
     
    
      10. U odgovarajućoj posudi pomešati
 prah šećer i kokos. Vrele kiflice (čim se izvade iz rerne) uvaljati u 
mešavinu šećera i kokosa i poređati ih na tacnu.
     
    
      11. Uživajte u njihovom, fantastičnom, ukusu...
     
    



Коментари
Постави коментар