Punjena paprika
Potrebno je:
- 13 većih babura za punjenje
 
Fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (juneće i svinjsko)
 - 150 g dimljene mesnate slaninice
 - 2 veće šargarepe
 - 2 veće glavice crnog luka
 - 3 češnja belog luka
 - 300 g kukuruza šećerca
 - 1 kašika aleve paprike
 - 100 g pirinča
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 - ulje
 
Sos za paprike:
- 100 ml ulja
 - 3 kašike brašna (ravno napunjene)
 - 1/2 l pasiranog paradajza
 - 1 l vrele vode
 - 1 kašika šećera
 - 1 kašičica suvog biljnog začina
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera
 
Priprema:
      1. Ovu punjenu papriku sam 
napravila, specijalno, za moju bratanicu, Sanju. Ona voli sve što joj 
tetka spremi, ali ovaj način spremanja punjenih paprika posebno voli. 
Svaka tetka ispunjava želje, pa i ja...
     
    
      2. Fil: Što se tiče fila možete da 
ga pržite, a i ne morate. Ja, lično, ga ne pržim i veoma sam zadovoljna 
(što ne znači da nisam pravila i sa prženim filom).
Šargarepu, crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati (u secko). 
Pirinač isprati pod mlazom hladne vode. Slaninicu iseckati na sitne 
kockice.
U dublju posudu staviti ulje (ne mora velika količina, jer meso i 
slaninica će otpustiti masnoću), ubaciti meso i viljuškom ga dobro 
usitniti, da postane zrnasto. Dodati slaninici, iseckano povrće i 
kukuruz šećerac. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine. Zatim 
posuti sa alevom paprikom, biberom i suvi biljni začin (biber i suvi 
biljni začin dodati po ukusu). Promešati, da se začini sjedine sa 
ostalim namirnicama. Na kraju ubaciti pirinač i, još jedanput, dobro 
promešati.
     
    
      3. Paprikama izvaditi drške i 
semenke. Puniti paprike pripremljenim filom i ređati ih, uspravno, u 
dublju šerpu. Svaki otvor paprika posuti sa brašnom (ne morate da ih 
zatvarate krompirom ili paradajzom, pospite ih sa brašnom, fil neće 
iscureti a paprike veoma lepo izgledaju). 
     
    
      4. Sos za paprike: U odgovarajuću 
posudu sipati ulje, dodati brašno, promešati i staviti na vatru (dobro 
promešati da se brašno sjedini sa uljem). Povremeno promešati. Kada se 
ulje zagreje i počne da "krčka"dodati pasirani paradajz. Promešati i 
odmah uliti vrelu vodu. Dodati šećer, biber i suvi biljni začin. Uz 
povremeno mešanje pustiti sos, na srednjoj temperaturi, da provri. 
Provreli sos preliti preko poređanih, napunjenih, paprika i staviti 
paprike da se kuvaju.
     
    
      5. Kada sos, u paprikama, provri, 
temperaturu smanjiti, tako da jelo samo, polako, krčka, narednih dva i 
po sata. Posle isteka datog vremena paprike skloniti sa vatre i 
poslužiti.
Svako ko jedanput napravi ove paprike, sigurno će ih praviti ponovo...
Svako ko jedanput napravi ove paprike, sigurno će ih praviti ponovo...



Коментари
Постави коментар