Punjena paprika

Potrebno je:

  • 13 većih babura za punjenje

Fil:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (juneće i svinjsko)
  • 150 g dimljene mesnate slaninice
  • 2 veće šargarepe
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 300 g kukuruza šećerca
  • 1 kašika aleve paprike
  • 100 g pirinča
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Sos za paprike:

  • 100 ml ulja
  • 3 kašike brašna (ravno napunjene)
  • 1/2 l pasiranog paradajza
  • 1 l vrele vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera

Priprema:

1. Ovu punjenu papriku sam napravila, specijalno, za moju bratanicu, Sanju. Ona voli sve što joj tetka spremi, ali ovaj način spremanja punjenih paprika posebno voli. Svaka tetka ispunjava želje, pa i ja...
2. Fil: Što se tiče fila možete da ga pržite, a i ne morate. Ja, lično, ga ne pržim i veoma sam zadovoljna (što ne znači da nisam pravila i sa prženim filom). Šargarepu, crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati (u secko). Pirinač isprati pod mlazom hladne vode. Slaninicu iseckati na sitne kockice. U dublju posudu staviti ulje (ne mora velika količina, jer meso i slaninica će otpustiti masnoću), ubaciti meso i viljuškom ga dobro usitniti, da postane zrnasto. Dodati slaninici, iseckano povrće i kukuruz šećerac. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine. Zatim posuti sa alevom paprikom, biberom i suvi biljni začin (biber i suvi biljni začin dodati po ukusu). Promešati, da se začini sjedine sa ostalim namirnicama. Na kraju ubaciti pirinač i, još jedanput, dobro promešati.
3. Paprikama izvaditi drške i semenke. Puniti paprike pripremljenim filom i ređati ih, uspravno, u dublju šerpu. Svaki otvor paprika posuti sa brašnom (ne morate da ih zatvarate krompirom ili paradajzom, pospite ih sa brašnom, fil neće iscureti a paprike veoma lepo izgledaju).
4. Sos za paprike: U odgovarajuću posudu sipati ulje, dodati brašno, promešati i staviti na vatru (dobro promešati da se brašno sjedini sa uljem). Povremeno promešati. Kada se ulje zagreje i počne da "krčka"dodati pasirani paradajz. Promešati i odmah uliti vrelu vodu. Dodati šećer, biber i suvi biljni začin. Uz povremeno mešanje pustiti sos, na srednjoj temperaturi, da provri. Provreli sos preliti preko poređanih, napunjenih, paprika i staviti paprike da se kuvaju.
5. Kada sos, u paprikama, provri, temperaturu smanjiti, tako da jelo samo, polako, krčka, narednih dva i po sata. Posle isteka datog vremena paprike skloniti sa vatre i poslužiti.
Svako ko jedanput napravi ove paprike, sigurno će ih praviti ponovo...

Коментари

Популарни постови