Punjena paprika
Potrebno je:
- 13 većih babura za punjenje
Fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (juneće i svinjsko)
- 150 g dimljene mesnate slaninice
- 2 veće šargarepe
- 2 veće glavice crnog luka
- 3 češnja belog luka
- 300 g kukuruza šećerca
- 1 kašika aleve paprike
- 100 g pirinča
- mleveni biber
- suvi biljni začin
- ulje
Sos za paprike:
- 100 ml ulja
- 3 kašike brašna (ravno napunjene)
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 1 l vrele vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
Priprema:
1. Ovu punjenu papriku sam
napravila, specijalno, za moju bratanicu, Sanju. Ona voli sve što joj
tetka spremi, ali ovaj način spremanja punjenih paprika posebno voli.
Svaka tetka ispunjava želje, pa i ja...
2. Fil: Što se tiče fila možete da
ga pržite, a i ne morate. Ja, lično, ga ne pržim i veoma sam zadovoljna
(što ne znači da nisam pravila i sa prženim filom).
Šargarepu, crni luk i beli luk očistiti i sitno iseckati (u secko).
Pirinač isprati pod mlazom hladne vode. Slaninicu iseckati na sitne
kockice.
U dublju posudu staviti ulje (ne mora velika količina, jer meso i
slaninica će otpustiti masnoću), ubaciti meso i viljuškom ga dobro
usitniti, da postane zrnasto. Dodati slaninici, iseckano povrće i
kukuruz šećerac. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine. Zatim
posuti sa alevom paprikom, biberom i suvi biljni začin (biber i suvi
biljni začin dodati po ukusu). Promešati, da se začini sjedine sa
ostalim namirnicama. Na kraju ubaciti pirinač i, još jedanput, dobro
promešati.
3. Paprikama izvaditi drške i
semenke. Puniti paprike pripremljenim filom i ređati ih, uspravno, u
dublju šerpu. Svaki otvor paprika posuti sa brašnom (ne morate da ih
zatvarate krompirom ili paradajzom, pospite ih sa brašnom, fil neće
iscureti a paprike veoma lepo izgledaju).
4. Sos za paprike: U odgovarajuću
posudu sipati ulje, dodati brašno, promešati i staviti na vatru (dobro
promešati da se brašno sjedini sa uljem). Povremeno promešati. Kada se
ulje zagreje i počne da "krčka"dodati pasirani paradajz. Promešati i
odmah uliti vrelu vodu. Dodati šećer, biber i suvi biljni začin. Uz
povremeno mešanje pustiti sos, na srednjoj temperaturi, da provri.
Provreli sos preliti preko poređanih, napunjenih, paprika i staviti
paprike da se kuvaju.
5. Kada sos, u paprikama, provri,
temperaturu smanjiti, tako da jelo samo, polako, krčka, narednih dva i
po sata. Posle isteka datog vremena paprike skloniti sa vatre i
poslužiti.
Svako ko jedanput napravi ove paprike, sigurno će ih praviti ponovo...
Svako ko jedanput napravi ove paprike, sigurno će ih praviti ponovo...
Коментари
Постави коментар