Sarma sa slaninicom
Potrebno je:
- 2 srednje glavice kiselog kupusa
 
Fil:
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
 - 1/2 kg dimljene mesnate slanine
 - 2 veće glavice crnog luka
 - 2 veće šargarepe
 - 3 češnja belog luka
 - 2 pune kašike masti
 - 100 g pirinča
 - 3 lovorova lista
 - 1 kašika aleve paprike
 - suvi biljni začin
 - mleveni biber
 
Za prelivanje sarmi:
- 1 kašika aleve paprike
 - voda
 
Priprema:
      1. Slaninu iseći na krupnije komade 
(umesto slanine možete dodati suvo meso, špic rebra..., ali ja sam našla
 tako mesnatu slaninu, da sam, samo, nju koristila), crni luk, šargarepu
 i beli luk, sitno, iseckati, a pirinač dobro isprati pod mlazom hladne 
vode.
     
    
      2. Od glavica kupusa odvojiti 20 
listova. Pažljivo, nožem, skloniti zadebljani deo i, pripremljene, 
listove ostaviti na stranu. Od ostalih listova, jedan deo, će se staviti
 na dnu posude, u kojoj će se poređati sarme, a drugim delom će se sarme
 prekriti.
     
    
      3. U, odgovarajuću, posudu staviti 
mast i staviti na vatru, da se mast rastopi. Na rastoljenu mast ubaciti 
slaninu i, na srednjoj temperaturi je propržiti, samo da pusti aromu. 
Proprženu slaninu, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir.
     
    
      4. Na zagrejanu masnoću ubaciti 
iseckani crni luk, šargarepu i beli luk. Pržiti na srednjoj temperaturi,
 uz povremeno mešanje, dok luk ne postane staklast. Zatim dodati mleveno
 meso. Mleveno meso, viljuškom, usitniti, da se dobije zrnasta 
struktura. Meso posuti biberom i biozačinom, po ukusu. Dobro promešati i
 nastaviti sa dinstanjem, sve dok ne ispari voda, koju je 
meso pustilo. Zatim dodati pirinač, posuti sa alevom paprikom, dobro 
promešati i probati da li treba dodati još šta od začina. Gotov fil 
skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Na sredinu svakog, pripremljenog, lista kupusa stavljati po 1-2 kašike 
fila. Sa obe strane list preklopiti preko fila i, čvrsto, umotati 
sarmicu. Tako uraditi i sa ostalim listovima kupusa i fila.
     
    
      5. Uzeti, odgovarajuću, dublju 
posudu, koja će ići u rernu. 
Dno posude prekriti, odvojenim, listovima kupusa. Preko kupusa poređati 
sarmice (najbolje bi bilo da sarmice poređate u jednom redu, ali neće 
smetati da ih stavite i u dva reda, jedne preko drugih). Između sarmica i
 preko njih rasporediti, proprženu, slaninu. Sa strane staviti listiće 
lorbera. U, malo, vode rastvoriti alevu papriku i preliti preko sarmica.
 Sarmice prekriti listovima kupusa. Sipati, mlaku, vodu, toliko da voda 
bude 1cm iznad sarmica. 
     
    
      6. Posudu, dobro, prekriti alu 
folijom i staviti je, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Kada 
voda u posudi provri, temperaturu smanjiti na 160 stepeni i sarmu kuvati
 2,5 sata. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo skloniti alu foliju 
(da se ne izgorite od pare) i vratiti sarmu da se zapeče. 
     
    



Коментари
Постави коментар