Sarma sa slaninicom
Potrebno je:
- 2 srednje glavice kiselog kupusa
Fil:
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 1/2 kg dimljene mesnate slanine
- 2 veće glavice crnog luka
- 2 veće šargarepe
- 3 češnja belog luka
- 2 pune kašike masti
- 100 g pirinča
- 3 lovorova lista
- 1 kašika aleve paprike
- suvi biljni začin
- mleveni biber
Za prelivanje sarmi:
- 1 kašika aleve paprike
- voda
Priprema:
1. Slaninu iseći na krupnije komade
(umesto slanine možete dodati suvo meso, špic rebra..., ali ja sam našla
tako mesnatu slaninu, da sam, samo, nju koristila), crni luk, šargarepu
i beli luk, sitno, iseckati, a pirinač dobro isprati pod mlazom hladne
vode.
2. Od glavica kupusa odvojiti 20
listova. Pažljivo, nožem, skloniti zadebljani deo i, pripremljene,
listove ostaviti na stranu. Od ostalih listova, jedan deo, će se staviti
na dnu posude, u kojoj će se poređati sarme, a drugim delom će se sarme
prekriti.
3. U, odgovarajuću, posudu staviti
mast i staviti na vatru, da se mast rastopi. Na rastoljenu mast ubaciti
slaninu i, na srednjoj temperaturi je propržiti, samo da pusti aromu.
Proprženu slaninu, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir.
4. Na zagrejanu masnoću ubaciti
iseckani crni luk, šargarepu i beli luk. Pržiti na srednjoj temperaturi,
uz povremeno mešanje, dok luk ne postane staklast. Zatim dodati mleveno
meso. Mleveno meso, viljuškom, usitniti, da se dobije zrnasta
struktura. Meso posuti biberom i biozačinom, po ukusu. Dobro promešati i
nastaviti sa dinstanjem, sve dok ne ispari voda, koju je
meso pustilo. Zatim dodati pirinač, posuti sa alevom paprikom, dobro
promešati i probati da li treba dodati još šta od začina. Gotov fil
skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Na sredinu svakog, pripremljenog, lista kupusa stavljati po 1-2 kašike
fila. Sa obe strane list preklopiti preko fila i, čvrsto, umotati
sarmicu. Tako uraditi i sa ostalim listovima kupusa i fila.
5. Uzeti, odgovarajuću, dublju
posudu, koja će ići u rernu.
Dno posude prekriti, odvojenim, listovima kupusa. Preko kupusa poređati
sarmice (najbolje bi bilo da sarmice poređate u jednom redu, ali neće
smetati da ih stavite i u dva reda, jedne preko drugih). Između sarmica i
preko njih rasporediti, proprženu, slaninu. Sa strane staviti listiće
lorbera. U, malo, vode rastvoriti alevu papriku i preliti preko sarmica.
Sarmice prekriti listovima kupusa. Sipati, mlaku, vodu, toliko da voda
bude 1cm iznad sarmica.
6. Posudu, dobro, prekriti alu
folijom i staviti je, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Kada
voda u posudi provri, temperaturu smanjiti na 160 stepeni i sarmu kuvati
2,5 sata. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo skloniti alu foliju
(da se ne izgorite od pare) i vratiti sarmu da se zapeče.
Коментари
Постави коментар