Sojini komadići sa povrćem u paradajz sosu
Potrebno je:
- 200 g sojinih komadića
- 1 veća glavica crnog luka
- 4 veća češnja belog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 manja tikvica
- ulje
Začini:
- 2 kašičice soja sosa
- 2 kašičice kari sosa
- 1 kašičica bibera sa dodatkom limuna
- 1 kašičica senfa
- 1 kačičica izrendanog rena
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 2 listića lovora
Pirinač:
- 1 čaša (od jogurta) pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 kockica od povrća za supu
- 2 čaše vrele vode
- 1 konzerva kukuruza šećerca (285g)
- ulje
Priprema:
1. Sojine komadiće staviti u dublju
posudu, preliti ih sa hladnom vodom i staviti na vatru. Kada voda
provri, skinuti penu i komadiće kuvati 10 minuta. Zatim ih preručiti u
cetku, isprati pod mlazom tople vode i ostaviti na stranu.
Crni i beli luk sitno iseći. Šargarepu i tikvicu očistiti i iseći na
tanke trake.
2. U dubljem tiganju staviti ulje,
ubaciti iseckani crni i beli luk i prodinstati 2-3 minuta. Zatim dodati
sojine komadiće, promešati, poklopiti i, na srednjoj temperaturi,
dinstati 10 minuta. Dodati sve navedene začine (suvi biljni začin dodati
po ukusu), dobro promešati i dinstati narednih pet minuta. Na kraju
ubaciti isečenu šargarepu i tikvicu, promešati i dinstati samo 2-3
minuta. Skloniti sa vatre i držati na toplom, poklopljeno, dok se spremi
pirinač.
3. Pirinač: U odgovarajuću posudu
koja može u rernu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje
ubaciti sitno iseckani crni luk i dinstati ga dok ne postane staklast.
Zatim dodati pirinač (prethodno dobro ispran pod mlazom hladne vode) i
uz stalno mešanje pržiti pirinač pet minuta. Na kraju sipati dve čaše
vrele vode i dodati izmrvljenu kockicu za supu.
4. Rernu zagrejati na 170 stepeni.
Kada voda u pirinču provri, skloniti posudu sa vatre i dobro je prekriti
alu folijom. Stranice dobro ispretiskati da ne izlazi para. Staviti
posudu u zagrejanu rernu i pirinač peći TAČNO 20 minuta.
5. Zatim izvaditi posudu iz rerne i
dobro je umotati u veći peškir. Ostaviti 10-ak minuta da odstoji. Za to
vreme kukuruz šećerac procediti i isprati pod mlazom tople vode.
Ostaviti ga, malo, da se ocedi.
6. Zatim skloniti peškir i foliju sa
posude, pirinač dobro promešati i ubaciti kukuruz šećerac. Još
jedanput, blago, promešati i poslužiti, kao dodatak, uz sojine komadiće
sa povrćem u paradajz sosu.
Коментари
Постави коментар