Sojini komadići sa povrćem u paradajz sosu
Potrebno je:
- 200 g sojinih komadića
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 4 veća češnja belog luka
 - 1 veća šargarepa
 - 1 manja tikvica
 - ulje
 
Začini:
- 2 kašičice soja sosa
 - 2 kašičice kari sosa
 - 1 kašičica bibera sa dodatkom limuna
 - 1 kašičica senfa
 - 1 kačičica izrendanog rena
 - 1/2 l pasiranog paradajza
 - 1 kašičica ljute tucane paprike
 - 2 listića lovora
 
Pirinač:
- 1 čaša (od jogurta) pirinča
 - 1 glavica crnog luka
 - 1 kockica od povrća za supu
 - 2 čaše vrele vode
 - 1 konzerva kukuruza šećerca (285g)
 - ulje
 
Priprema:
      1. Sojine komadiće staviti u dublju 
posudu, preliti ih sa hladnom vodom i staviti na vatru. Kada voda 
provri, skinuti penu i komadiće kuvati 10 minuta. Zatim ih preručiti u 
cetku, isprati pod mlazom tople vode i ostaviti na stranu.
Crni i beli luk sitno iseći. Šargarepu i tikvicu očistiti i iseći na 
tanke trake.
     
    
      2. U dubljem tiganju staviti ulje, 
ubaciti iseckani crni i beli luk i prodinstati 2-3 minuta. Zatim dodati 
sojine komadiće, promešati, poklopiti i, na srednjoj temperaturi, 
dinstati 10 minuta. Dodati sve navedene začine (suvi biljni začin dodati
 po ukusu), dobro promešati i dinstati narednih pet minuta. Na kraju 
ubaciti isečenu šargarepu i tikvicu, promešati i dinstati samo 2-3 
minuta. Skloniti sa vatre i držati na toplom, poklopljeno, dok se spremi
 pirinač.
     
    
      3. Pirinač: U odgovarajuću posudu 
koja može u rernu sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje
 ubaciti sitno iseckani crni luk i dinstati ga dok ne postane staklast. 
Zatim dodati pirinač (prethodno dobro ispran pod mlazom hladne vode) i 
uz stalno mešanje pržiti pirinač pet minuta. Na kraju sipati dve čaše 
vrele vode i dodati izmrvljenu kockicu za supu.
     
    
      4. Rernu zagrejati na 170 stepeni. 
Kada voda u pirinču provri, skloniti posudu sa vatre i dobro je prekriti
 alu folijom. Stranice dobro ispretiskati da ne izlazi para. Staviti 
posudu u zagrejanu rernu i pirinač peći TAČNO 20 minuta.
     
    
      5. Zatim izvaditi posudu iz rerne i 
dobro je umotati u veći peškir. Ostaviti 10-ak minuta da odstoji. Za to 
vreme kukuruz šećerac procediti i isprati pod mlazom tople vode. 
Ostaviti ga, malo, da se ocedi.
     
    
      6. Zatim skloniti peškir i foliju sa
 posude, pirinač dobro promešati i ubaciti kukuruz šećerac. Još 
jedanput, blago, promešati i poslužiti, kao dodatak, uz sojine komadiće 
sa povrćem u paradajz sosu.
     
    



Коментари
Постави коментар