Čokoladni kolač sa višnjama

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 180 ml gazirane vode
  • 120 ml ulja
  • 200 g pšeničnog griza
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika ruma
  • 600 g očišćenih višanja

Smesa za preliv:

  • 140 g šećera
  • 180 ml mleka
  • 100 g crne čokolade za kuvanje
  • 50 g maslaca

Priprema:

1. Pripremiti pleh, vel. 35x20cm. Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da se brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Višak brašna istresti.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije čvrsti šne ubacivati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve dok se ne dobije kremasta, svetla smesa.
3. Zatim dodati gaziranu vodu, rum i ulje. Sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna, peciva i oraha. Dobro sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno oceđene. Promešati kašikom i ravnomerno sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač iseći na kocke.
4. Smesa za preliv: U manju posudu staviti šećer, preliti ga sa mlekom pa staviti na vatru, da provri. Kada smesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti iseckani maslac i čokoladu. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv.
5. Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.
6. Recept sam videla na internetu (autor recepta - Jelena Pavlović). Samo što je Jelena mere dala u šoljama, a ja sam sve pretvorila u merne jedinice.

Коментари

Популарни постови