Čokoladni kolač sa višnjama
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 180 ml gazirane vode
- 120 ml ulja
- 200 g pšeničnog griza
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika ruma
- 600 g očišćenih višanja
Smesa za preliv:
- 140 g šećera
- 180 ml mleka
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 50 g maslaca
Priprema:
1. Pripremiti pleh, vel. 35x20cm.
Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da
se brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Višak brašna istresti.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. U
vanglicu staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se
zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije
čvrsti šne ubacivati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve
dok se ne dobije kremasta, svetla smesa.
3. Zatim dodati gaziranu vodu, rum i
ulje. Sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna, peciva i oraha. Dobro
sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno oceđene. Promešati kašikom i
ravnomerno sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro
porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem.
Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da
se ohladi. Ohlađen kolač iseći na kocke.
4. Smesa za preliv: U manju posudu
staviti šećer, preliti ga sa mlekom pa staviti na vatru, da provri. Kada
smesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti iseckani maslac i čokoladu.
Mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv.
5. Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.
6. Recept sam videla na internetu
(autor recepta - Jelena Pavlović). Samo što je Jelena mere dala u
šoljama, a ja sam sve pretvorila u merne jedinice.
Коментари
Постави коментар