Čokoladni kolač sa višnjama
Potrebno je:
- 3 jajeta
 - 200 g šećera
 - 180 ml gazirane vode
 - 120 ml ulja
 - 200 g pšeničnog griza
 - 200 g mlevenih oraha
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašika ruma
 - 600 g očišćenih višanja
 
Smesa za preliv:
- 140 g šećera
 - 180 ml mleka
 - 100 g crne čokolade za kuvanje
 - 50 g maslaca
 
Priprema:
      1. Pripremiti pleh, vel. 35x20cm. 
Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da
 se brašno svuda, ravnomerno, rasporedi. Višak brašna istresti.
     
    
      2. Odvojiti belanca od žumanaca. U 
vanglicu staviti belanca i početi sa mućenjem. Kada belanca počnu da se 
zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije 
čvrsti šne ubacivati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve
 dok se ne dobije kremasta, svetla smesa.
     
    
      3. Zatim dodati gaziranu vodu, rum i
 ulje. Sjediniti. Ubaciti mešavinu brašna, peciva i oraha. Dobro 
sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno oceđene. Promešati kašikom i
 ravnomerno sipati u, pripremljeni, pleh. Staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro 
porumeni prekriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem.
Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da 
se ohladi. Ohlađen kolač iseći na kocke.
     
    
      4. Smesa za preliv: U manju posudu 
staviti šećer, preliti ga sa mlekom pa staviti na vatru, da provri. Kada
 smesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti iseckani maslac i čokoladu.
 Mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv.
     
    
      5. Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.
     
    
      6. Recept sam videla na internetu 
(autor recepta - Jelena Pavlović). Samo što je Jelena mere dala u 
šoljama, a ja sam sve pretvorila u merne jedinice.
     
    



Коментари
Постави коментар