Hleb bez brašna
Potrebno je:
- 100 g oraha
- 100 g semenki sirovog suncokreta
- 100 g semenku bundeve
- 100 g mlevenog lana
- 100 g susama
- 200 g banana
- 100 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 1/2 kockice kvasca
Priprema:
1. U toploj vodi, sa kašičicom
šećera, razmrviti kvasac i ostviti da uskisne.
Orahe, semenke suncokreta, bundeve i susama samleti, da se dobije smesa
kao brašno (ja sam to, bez problema, uradila u čoperu). Bananu,
viljuškom, dobro izgnječiti da se dobije kašasta smesa.
Samlevene sastojke staviti u vanglicu, dodati mleveni lan (ja sam ga
kupila mlevenog, a isto može i on da se samelje), so i promešati. Zatim
ubaciti izgnječenu banana i pripremljeni kvasac. Kašikom dobro sjediniti
sve sastojke.
2. Uzeti kaluo za hleb, vel.
30x11x8cm, i celog ga obložiti pek papirom. U pripremljeni kaluo,
kašikom, stavljati zamešeno testo. Poravnati površinu, prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo "odmori".
3. Rernu uključiti da se zagreje na
180 stepeni. Posle pola sata testo, četkicom, premazati toplom vodom i
staviti da se peče, 45 minuta.
Pečeni hleb izvaditi iz pleha, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da
se ohladi.
Zatim ga iseći i poslužiti.
4. Recept za ovaj hleb sam videla na
internetu. Međutim, ja sam ga malo izmenila. Naime, u originalnom
receptu idu 4 jaja, ja sam htela da mi bude posni hleb, pa sam umesto
jaja ubacila bananu (koja je izvanredna zamena za jaja) i umesto sode
bikarbone stavila pekarski kvasac.
Hleb zaslužuje svaku pohvalu...
Nije li to banana bred?
ОдговориИзбришиSlično jeste, ali nije isti ukus. Danas sam napravila bez banane, da mi bude baš kao hleb. Odlično je u oba slučaja, samo zavisi ko šta voli.
ОдговориИзбриши