Hleb bez brašna
Potrebno je:
- 100 g oraha
 - 100 g semenki sirovog suncokreta
 - 100 g semenku bundeve
 - 100 g mlevenog lana
 - 100 g susama
 - 200 g banana
 - 100 ml vode
 - 1 kašičica šećera
 - 1,5 kašičica soli
 - 1/2 kockice kvasca
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa kašičicom 
šećera, razmrviti kvasac i ostviti da uskisne.
Orahe, semenke suncokreta, bundeve i susama samleti, da se dobije smesa 
kao brašno (ja sam to, bez problema, uradila u čoperu). Bananu, 
viljuškom, dobro izgnječiti da se dobije kašasta smesa.
Samlevene sastojke staviti u vanglicu, dodati mleveni lan (ja sam ga 
kupila mlevenog, a isto može i on da se samelje), so i promešati. Zatim 
ubaciti izgnječenu banana i pripremljeni kvasac. Kašikom dobro sjediniti
 sve sastojke.
     
    
      2. Uzeti kaluo za hleb, vel. 
30x11x8cm, i celog ga obložiti pek papirom. U pripremljeni kaluo, 
kašikom, stavljati zamešeno testo. Poravnati površinu, prekriti 
kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo "odmori".
     
    
      3. Rernu uključiti da se zagreje na 
180 stepeni. Posle pola sata testo, četkicom, premazati toplom vodom i 
staviti da se peče, 45 minuta.
Pečeni hleb izvaditi iz pleha, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da
 se ohladi.
Zatim ga iseći i poslužiti.
     
    
      4. Recept za ovaj hleb sam videla na
 internetu. Međutim, ja sam ga malo izmenila. Naime, u originalnom 
receptu idu 4 jaja, ja sam htela da mi bude posni hleb, pa sam umesto 
jaja ubacila bananu (koja je izvanredna zamena za jaja) i umesto sode 
bikarbone stavila pekarski kvasac. 
Hleb zaslužuje svaku pohvalu...
     
    



Nije li to banana bred?
ОдговориИзбришиSlično jeste, ali nije isti ukus. Danas sam napravila bez banane, da mi bude baš kao hleb. Odlično je u oba slučaja, samo zavisi ko šta voli.
ОдговориИзбриши