Hleb bez brašna

Potrebno je:

  • 100 g oraha
  • 100 g semenki sirovog suncokreta
  • 100 g semenku bundeve
  • 100 g mlevenog lana
  • 100 g susama
  • 200 g banana
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kockice kvasca

Priprema:

1. U toploj vodi, sa kašičicom šećera, razmrviti kvasac i ostviti da uskisne. Orahe, semenke suncokreta, bundeve i susama samleti, da se dobije smesa kao brašno (ja sam to, bez problema, uradila u čoperu). Bananu, viljuškom, dobro izgnječiti da se dobije kašasta smesa. Samlevene sastojke staviti u vanglicu, dodati mleveni lan (ja sam ga kupila mlevenog, a isto može i on da se samelje), so i promešati. Zatim ubaciti izgnječenu banana i pripremljeni kvasac. Kašikom dobro sjediniti sve sastojke.
2. Uzeti kaluo za hleb, vel. 30x11x8cm, i celog ga obložiti pek papirom. U pripremljeni kaluo, kašikom, stavljati zamešeno testo. Poravnati površinu, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata, da testo "odmori".
3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Posle pola sata testo, četkicom, premazati toplom vodom i staviti da se peče, 45 minuta. Pečeni hleb izvaditi iz pleha, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. Zatim ga iseći i poslužiti.
4. Recept za ovaj hleb sam videla na internetu. Međutim, ja sam ga malo izmenila. Naime, u originalnom receptu idu 4 jaja, ja sam htela da mi bude posni hleb, pa sam umesto jaja ubacila bananu (koja je izvanredna zamena za jaja) i umesto sode bikarbone stavila pekarski kvasac. Hleb zaslužuje svaku pohvalu...

Коментари

  1. Slično jeste, ali nije isti ukus. Danas sam napravila bez banane, da mi bude baš kao hleb. Odlično je u oba slučaja, samo zavisi ko šta voli.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови