Hleb umešen kašikom
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 5 kašika ulja
- 350 ml tople vode
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, šećer i kvasac. Promešati. Zatim sipati ulje i, postepeno, vodu,
neprestano mešajući kašikom. Na kraju mešanja, energičnim pokretima,
dobro sjediniti testo. Dobija se ređe testo, ali tako i treba. Vanglicu
prekriti providnom folijom i ostaviti da testo uskisne, odnosno da
udvostruči svoju zapreminu.
2. Kada je testo naraslo, uz dodatak vrlo malo brašna, blago ga rukom premesiti i ostaviti ga u vanglici, da još jedanput naraste.
3. Dno kalupa za hleb, vel.
30x11x8cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati margarinom.
Uskislo testo, nauljenim, rukama prebaciti u kalup za hleb. Rukom,
blago, ispretiskati testo, da se dobije ravna površina. Kalup prekriti
providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
4. Naraslo testo premazati mešavinom
vode i ulja (1:1) i staviti ga da se peče, u prethodno zagrejanoj
rerni, na 180 stepeni. Meni se hleb pekao 32 minuta, u rerni sa
ventilatorom.
5. Ispečeni hleb izvaditi, premazati
vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ga da odstoji u kalupu pet
minuta. Zatim ga izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti
da se prohladi.
6. Prohlađeni hleb iseći i
poslužiti...
Isprobajte ovaj recept, nećete se pokajati. Dobićete fantastično mekan,
šupljikav i, veoma, ukusan hleb, sa neodoljivom hrskavom koricom.
Коментари
Постави коментар