Hleb umešen kašikom
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 1 kašičica šećera
 - 2 kašičice soli
 - 5 kašika ulja
 - 350 ml tople vode
 
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
 so, šećer i kvasac. Promešati. Zatim sipati ulje i, postepeno, vodu, 
neprestano mešajući kašikom. Na kraju mešanja, energičnim pokretima, 
dobro sjediniti testo. Dobija se ređe testo, ali tako i treba. Vanglicu 
prekriti providnom folijom i ostaviti da testo uskisne, odnosno da 
udvostruči svoju zapreminu.
     
    
2. Kada je testo naraslo, uz dodatak vrlo malo brašna, blago ga rukom premesiti i ostaviti ga u vanglici, da još jedanput naraste.
     
    
3. Dno kalupa za hleb, vel. 
30x11x8cm, obložiti pek papirom, a stranice premazati margarinom. 
Uskislo testo, nauljenim, rukama prebaciti u kalup za hleb. Rukom, 
blago, ispretiskati testo, da se dobije ravna površina. Kalup prekriti 
providnom folijom i ostaviti da testo naraste.
     
    
4. Naraslo testo premazati mešavinom
 vode i ulja (1:1) i staviti ga da se peče, u prethodno zagrejanoj 
rerni, na 180 stepeni. Meni se hleb pekao 32 minuta, u rerni sa 
ventilatorom.
     
    
5. Ispečeni hleb izvaditi, premazati
 vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti ga da odstoji u kalupu pet 
minuta. Zatim ga izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti
 da se prohladi.
     
    
6. Prohlađeni hleb iseći i 
poslužiti...
Isprobajte ovaj recept, nećete se pokajati. Dobićete fantastično mekan, 
šupljikav i, veoma, ukusan hleb, sa neodoljivom hrskavom koricom.
     
    



Коментари
Постави коментар