Moja česnica
Testo:
- 800 g brašna
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 1 kockica kvasca
- 1 kašika šećera
- 60 ml rastopljenog maslaca/margarina
- 60 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 3 žumanceta
Za premazivanje česnice:
- 1 žumance
- 3 kašike mleka
- 1 kašičica ulja
... i još:
- 150 g zamrznutog maslaca/margarina
- 1 metalni novčić
Priprema:
1. U mešavinu mleka i vode, sa
dodatkom šećera (koja se prethodno ugreje, da bude topla, nikako vrela),
razdrobiti kvasac i ostaviti da kvasac uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, ulje, maslac, žumanca i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i uz,
minimalno, dodavanje brašna umesiti testo da bude elastično, a da ostane
mekano. Umešeno testo prebaciti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom
folijom i ostaviti da testo udvostruči, svoju, zapreminu.
3. Za to vreme pripremiti dublju
šerpu, u kojoj će se česnica peći (ja sam koristila šerpu vel. 28cm).
Šerpu premazati maslacem, stranice i dno, i celu je prekriti pek
papirom.
4. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu podlogu. Od testa oblikovati valjak i podeliti ga na
šest jednakih jufkica i jednu malu jufkicu, koja će se koristiti za
pravljenje ukrasa.
5. Četiri jufkice razviti prema
veličini šerpe. Stavljati razvijene jufkice u šerpu i preko svake
narendati, zamrznuti, maslac. Petu jufkicu razviti malo veću, tako kada
se stavi preko, da se krajevi testa podaviju ispod poređanih kora.
Oštrim nožem iseći testo na osmine, kao burek, ali da pri kraju ostane
1cm neisečenog testa. Zatim iz sredine svaki vrh trougla saviti ka ivici
šerpe i podaviti ga ispod testa. U jedan od, savijenih, trouglova
umetnuti novčić (koga prethodno treba iskuvati u vodi sa sosdom
bikarbonom i umotati u alu foliju). Šestu jufkicu rukom, malo, raširiti u
oblik kruga i staviti je u sredinu. Prekriti česnicu kuhinjskom krpom i
ostaviti da naraste.
6. Od najmanjeg dela testa koji je
odvojen napraviti ukrase, po želji (testo razviti tanko, pa modlicama
vaditi ukrase ili ih praviti rukama). Napravljene ukrase poređati na
radnu površinu i prekriti ih kuhinjskom krpom.
7. Kada je česnica narasla premazati
je mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Preko česnice poređati ukrase, pa
i njih premazati. Staviti česnicu da se peče, u prethodno zagrejanu
rernu, na 180 stepeni (ako treba, pri kraju pečenja, prekriti je alu
folijom, da ne izgori).
8. Pečenu česnicu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
9. Prohlađenu česnicu prebaciti na odgovarajuću tacnu.
Коментари
Постави коментар