Krofne
Potrebno je:
- 680 g brašna
 - 200 ml mleka
 - 3 jajeta
 - 100 ml ulja
 - 3 kašike šećera
 - 1 kašičica šećera
 - 1 kockica kvasca
 - 1 limun (izrendana korica)
 - 1 kašičica soli
 
Priprema:
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer,
 jaja, so, ulje, izrendanu koricu limuna (limun prethodno držati pola 
sata u vodi, u kojoj je rastvorena soda bikarbona. Dobro ga isprati, pa 
izrendati koricu) i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti
 na, pobrašnjenu, radnu površinu i uz dodavanje vrlo malo brašna umesiti
 testo.
Umešeno testo vratiti u vanglicu, prekriti ga providnom folijom i 
ostaviti ga da uskisne, odnosno da udvostruči svoju zapreminu.
     
    
      2. Uskislo testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu, blago ga premesiti i razviti oklagijom koru, 
debljine 0,5cm. Modlom za krofne ili čašom vaditi krugove testa (modlu 
ili čašu svaki put pobrašniti, pa vaditi krugove testa).
Krugove testa poređati preko stolnjaka, ili veće kuhinjske krpe. 
Ostaviti da testo dobro naraste.
     
    
      3. U dublju šerpu sipati ulje, 
visine 3cm i staviti ga da se zagreje. Na zagrejano ulje spuštati 
narasle krugove testa i to stranom koja je bila na površini. Poklopiti i
 pržiti na srednjoj temperaturi (da se ne bi naglo ispržile, a unutra da
 ostani neispržene). Kada krofne porumene sa donje strane, otklopiti ih,
 preokrenuti i nastaviti prženje, bez polapanja (znači polapamo šerpu 
samo kada se stave krofne da se prže i tada dobiju lep prsten na 
sredini...).
     
    
      4. Pržene krofne vaditi rešetkastom kašikom i stavljati ih preko kuhinjskog papira, da bi papir upio višak masnoće.
     
    
      5. Krofne posuti prah šećerom i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар