Mekani kukuruzni hleb
Potrebno je:
- 250 g pšeničnog brašna
 - 150 g kukuruznog brašna
 - 1/2 kesice suvog kvasca
 - 1/2 kesice praška za pecivo
 - 1 kašičica šećera
 - 1 kašičica soli
 - 150 ml mleka
 - 50 ml vode
 - 50 ml ulja
 
Priprema:
      1. Recept sam videla na sajtu Coolinarika (Ekmek - mekani hljeb). 
Ja sam hleb napravila od polovine namirnica, navedenih u originalnom receptu.
     
    
      2. Sve suve sastojke (obe vrste 
brašna, suvi kvasac, prašak za pecivo, šećer i so) pomešati u 
odgovarajućoj posudi. Mleko i vodu pomešati i ugrejati, da bude toplo, 
ali ne vrelo. U suve sastojke dodati ulje i mešavinu mleka i vode. 
Zamesiti testo. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da 
naraste.
     
    
      3. Uzeti kalup za pečenje hleba, 
vel. 25cm x 14cm. Kalup obložiti pek papirom.
Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i blago ga 
izdužiti u veknicu (veličine pleha u kome će se peći). Formirano testo 
prebaciti u pleh, zaseći ga na par mesta, po površini, prekriti 
kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
     
    
      4. Uključiti rernu da se zagreje na 
200 stepeni. Narasli hleb premazati mešavinom ulja i vode, posuti 
kukuruznim brašnom i staviti da se peče. Meni je trebalo 30 minuta da se
 hleb ispeče.
     
    
      5. Pečeni hleb izvaditi iz rerne, prebaciti na kuhinjsku krpu i umotati. Ostaviti da se hleb prohladi, pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар