Mekani kukuruzni hleb
Potrebno je:
- 250 g pšeničnog brašna
- 150 g kukuruznog brašna
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 150 ml mleka
- 50 ml vode
- 50 ml ulja
Priprema:
1. Recept sam videla na sajtu Coolinarika (Ekmek - mekani hljeb).
Ja sam hleb napravila od polovine namirnica, navedenih u originalnom receptu.
2. Sve suve sastojke (obe vrste
brašna, suvi kvasac, prašak za pecivo, šećer i so) pomešati u
odgovarajućoj posudi. Mleko i vodu pomešati i ugrejati, da bude toplo,
ali ne vrelo. U suve sastojke dodati ulje i mešavinu mleka i vode.
Zamesiti testo. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da
naraste.
3. Uzeti kalup za pečenje hleba,
vel. 25cm x 14cm. Kalup obložiti pek papirom.
Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i blago ga
izdužiti u veknicu (veličine pleha u kome će se peći). Formirano testo
prebaciti u pleh, zaseći ga na par mesta, po površini, prekriti
kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
4. Uključiti rernu da se zagreje na
200 stepeni. Narasli hleb premazati mešavinom ulja i vode, posuti
kukuruznim brašnom i staviti da se peče. Meni je trebalo 30 minuta da se
hleb ispeče.
5. Pečeni hleb izvaditi iz rerne, prebaciti na kuhinjsku krpu i umotati. Ostaviti da se hleb prohladi, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар