Pita sa sirom i prazilukom
Potrebno je:
- 1/2 kg heljdinih kora za pitu
 
Fil:
- 1/2 kg mrvljenog sira
 - 300 g očišćenog praziluka
 - 300 ml jogurta
 - 3 jajeta
 - 1,5 kašičica soli
 
Smesa za premazivanje kora:
- 3 jajeta
 - 250 ml mleka
 - 100 ml ulja
 - 180 g brašna
 - 1 kesica suvog kvasca
 - 1 kašičica soli
 
Priprema:
      1. Fil: Praziluk iseckati sitno (ne 
prži se). 
U vanglicu razbiti jaja i, viljuškom, ih umutiti (samo da se sjedine). 
Dodati jogurt, so, mrvljeni sir i sjediniti, sve, sastojke. Na kraju 
ubaciti praziluk i promešati.
     
    
      2. Smesa za premazivanje kora: U 
toplom mleku razmutiti suvi kvasac i ostaviti ga na stranu. U, 
odgovarajuću, posudu razbiti jaja i mikserom ih umutiti. Dodati ulje i 
sjediniti ga sa jajima. Sipati mleko sa kvascem i so. Ubaciti, 
odjedanput, brašno, pa ga, mikserom, dobro umutiti, da ne ostanu 
grudvice.
     
    
      3. Uzeti, veći i dublji, pleh, vel. 
43x33cm. Dno i stranice pleha premazati uljem. 
U podmazani pleh staviti dve kore i svaku premazati sa po dve kašike 
smese za premazivanje. Zatim ređati kore i svaku koru premazivati sa 
smesom za premazivanje, pa preko posipati deo fila. Na kraju ostaviti 
dve kore (kao na početku). Staviti jednu koru, premazati je smesom za 
premazivanje, pa preklopiti drugom korom. 
     
    
      4. Pitu, zatim, iseći na parčiće, po
 želji. Celu pitu preliti ostatkom smese za premazivanje i staviti je da
 se peče u, prethodno zagrejanoj, rerni, na 190 stepeni.
     
    
      5. Kada pita porumeni, izvaditi je 
iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi (ako 
želite da vam korica ostane hrskava, ne prekrivati pitu).
Prohlađenu pitu poslužiti sa jogurtom.
     
    



Коментари
Постави коментар