Pržena piletina sa sosom od povrća
Potrebno je:
- 4 veća, pileća, karabataka
- 4 kašičice senfa
- 4 kašičice soja sosa
- začin za piletinu
- ulje
Sos:
- 1 veća glavica ljubičastog luka
- 3 veća čena belog luka
- 1 veća šargarepa
- 100 g graška
- 100 g kukuruza šećerca
- 200 g šampinjona
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 100 ml belog vina
- 200 ml vode
- 2 kašičice brašna
- mešavina bibera (dodati po ukusu)
- 20 g maslaca
150 g prokelja
Priprema:
1. Pileće meso posuti začinom za
piletinu i dobro ga utrljati u meso. Zatim meso, sa obe strane,
premazati senfom, pa preliti sa soja sosom. Začinjeno meso ostaviti da
odstoji pola sata u frižideru.
2. U teflonskom tiganju zagrejati
ulje, pa ubaciti piletinu da se dinsta, na umerenoj temperaturi. Kada
meso porumeni, okrenuti ga da porumeni i druga strana, pa dodati 100 ml
vrele vode. Poklopiti i dinstati dok meso ne omekša. Isprženo meso
izvaditi na tanjir.
3. U istu masnoću staviti ljubičasti
luk isečen na rebarca i sitno iseckani beli luk. Propržiti 2-3 minuta,
pa dodati šargarepu iseckanu na kockice, grašak, prokelj i kukuruz šećerac.
Promešati, dinstati pet minuta (ako treba doliti malo vode), pa ubaciti
šampinjone, isečene na deblje listiće. Posuti sa suvim biljnim začinom,
mešavinom bibera i naliti sa belim vinom. Poklopiti i krčkati dok
povrće, malo, ne omekša.
4. U 200 ml vode rastvoriti brašno i
dodati u sos. Promešati, probati da li treba dodati još šta od začina,
dodati maslac, ostaviti na vatri 2-3 minuta i skloniti.
5. Piletinu poslužiti sa sosom i pire krompirom. Uživajte u ukusu.
Коментари
Постави коментар