Svinjski vrat sa tikvicama i šampinjonima
Potrebno je:
- 4 veća parčeta svinjskog vrata (otkošćenog)
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašičice kari sosa
- 2 kašičice čili sosa
- začin za gril meso
... i još:
- 1 srednja tikvica
- 300 g šampinjona
- 3 velika češnja belog luka
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
Priprema:
1. Soja sos, kari sos i čili sos
staviti u manju posudu i dobro sjediniti. Meso posuti gril začinom, po
ukusu. Premazati ga, sa obe strane, pripremljenom marinadom, složiti na
veći tanjir, poklopiti i ostaviti u frižider, na pola sata.
2. Šampinjone oljuštiti (nikako ih ne perite) i preseći na pola. Tikvicu oprati, ne ljuštiti je, i iseći je na polukrugove.
3. U teflonski tiganj sipati malo
ulja i staviti tiganj na vatru, da se ulje zagreje. Na zagrejano ulje
spustiti meso da se prži (višak marinade ostaviti na stranu). Meso
pržiti na srednjoj temperaturi, poklopljeno. Kada meso porumeni sa jedne
strane, okrenuti ga, sipati malo vrele vode, oko 50ml, i nastaviti
prženje. Prženo meso izvaditi na tanjir i držati ga na toplom (na
šporetu).
4. U masnoći gde se meso pržilo
ubaciti šampinjone, posuti ih suvim biljnim začinom i biberom,
promešati, poklopiti i ostaviti da se prže. Kada pečurke puste vodu
skloniti poklopac.Kada u tiganju ostane vrlo malo vode koju su pečurke
pustile ubaciti isečene tikvice. Preliti ostatkom marinade, dodati
iseckani beli luk i dobro promešati.
5. Tikvice pržiti vrlo malo, da bi ostale krte, oko 3-4 minuta.
Prženo meso i prilog od povrća poslužiti uz pire krompir, kao i uz salatu po vašem ukusu.
Коментари
Постави коментар