Hrskavi hleb sa semenkama
Potrebno je:
- 400 g brašna
- 160 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1/2 kockice kvasca
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Semenke:
- 2 kašičice semenki lana
- 1 kašika sirovih semenki suncokreta
- 1 kašika sirovih semenku bundeve (golica)
Priprema:
1. U tolom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U jogurt staviti sodu bikarbonu, promešati i ostaviti da se soda aktivira.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
so, ulje, jogurt sa sodom bikarbonom, pripremljeni kvasac i, navedene,
semenke. Zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti
dok se ne dobije mekano, elastično testo, koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo vratiti u pobrašnjenu vanglicu, prekriti providnom folijom
i ostaviti da testo naraste.
3. Stranice kalupa za hleb, vel.
30x11x 8cm, premazati maslacem, a dno prekriti pek papirom.
Naraslo testo, nauljenim rukama, uzeti iz vanglice, razvući ga u dužini
kalupa i staviti u kalup. Rukom pritisnuti i poravnati površinu testa.
Kalup prekriti providnom folijom i ostaviti da hleb naraste.
4. Rernu uključiti da se zagreje na
180 stepeni. Narasli hleb premazati mešavinom ulja i vode (razmera ulja i
vode je 1:1) i staviti da se peče. Ja sam ga pekla (rerna sa
ventilatorom) 35 minuta.
5. Pečeni hleb izvaditi iz rerne,
još jedanput ga premazati mešavinom ulja i vode, prekriti kuhinjskom
krpom i ostaviti u kalupu pet minuta. Zatim ga izvaditi iz kalupa,
umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
6. Prohlađeni hleb iseći i uživajte u, neodoljivo, hrskavoj korici.
Коментари
Постави коментар