Pita sa mesom i prazilukom
Potrebno je:
- 500 g tanjih kora za pitu
Fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (svinjko + juneće)
- 400 g očišćenog praziluka
- 2 žumanceta
- mleveni biber
- suvi biljni začin
- ulje
Smesa za premazivanje kora:
- 2 belanceta
- 150 ml ulja
- 150 g kiselog mleka
- 100 g kisele pavlake
- 1 čaša (od 200 ml) brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Priprema:
1. Fil: Praziluk iseći na
polukrugove. U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se zagreje.
Na zagrejano ulje ubaciti mleveno meso i dobro ga viljuškom usitniti.
Meso dinstati na srednjoj temperaturi, sve dok ne pobeli. Zatim dodati
isečeni praziluk, dobro promešati i nastaviti sa dinstanjem. Kada ispari
skoro sva tečnost posuti biber i suvi biljni začin (po ukusu). Kada u
filu ne bude više tečnosti skloniti ga sa vatre i ostaviti da se
prohladi.
U prohlađeni fil dodati umućena žumanca (viljuškom ih samo sjediniti) i
dobro ih sjediniti sa filom. Ostaviti da se fil ohladi.
2. Smesa za premazivanje kora:
Belanca dobro umutiti mikserom. Dodati ulje, kiselo mleko i kiselu
pavlaku. Umutiti. Zatim ubaciti mešavinu brašna, praška za pecivo i
soli. Dobro umutiti da ne ostanu grudvice od brašna.
3. Veliki pleh od el šporeta dobro
pemazati uljem. U pleh staviti jednu koru, preko naneti 2-3 kašike
premaza i, silikonskom, četkicom premazati po celoj površini kore.
Prekopiti drugom korom, premazati je smesom za premazivanje i,
ravnomerno, rasporediri po celoj kori deo fila. Nastaviti sa
premazivanjem kora i na svaku drugu koru stavljati fil.
4. Zadnje dve kore samo premazati smesom za premazivanje. Pitu iseći na veće kocke.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni, pa staviti pitu da se peče.
5. Pečenu pitu (kada lepo porumeni)
izvaditi iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Prohlađenu pitu poslužiti sa jogurtom, kiselim mlekom ili salatom, po
vašem ukusu...
Коментари
Постави коментар