Posna čorba sa povrćem
Potrebno je:
- 150 g graška
- 150 g kukuruza šećerca
- 200 g šargarepe
- 100 g korena celera
- 1 manji koren paškanata
- 1 srednja glavica crnog luka
- 3 veća češnja belog luka
- 3 veća krompira
- 200 g šampinjona
- 200 ml pasiranog paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- voda
Začini:
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mešavine mlevenog bibera
- 1 kašičica karija
- 1/2 kašičice sušene mirođije
- 1/2 vezice iseckanog peršuna
- suvi biljni začin (po ukusu)
Priprema:
1. Ovo je vrlo jednostavan recept, za post na vodi, ali jelo je veoma ukusno...
2. Šargarepu i krompir iseckati na
kockice. Koren celera, paškanata, crni i beli luk sitno iseckati. Pola
količine šampinjona iseći na kockice, a pola na deblje listiće.
3. U dublju posudu staviti grašak,
kukuruz, iseckanu šargarepu, paškanat, celer, crni i beli luk, krompir i
šampinjone. Dodati pasirani paradajz, pa naliti sa vodom, da voda bude
2cm iznad povrća. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da
provri.
4. Zatim dodati sve navedene začine,
izuzev peršuna, promešati, poklopiti i na srednjoj temperaturi kuvati
sve dok se tečnost ne zgusne.
5. Kada je jelo gotovo probati da li
treba dodati još šta od začina, ubaciti sitno iseckani peršun,
poklopiti i skloniti sa vatre. Ostaviti pet minuta da odstoji, pa
poslužiti uz sezonsku salatu.
Коментари
Постави коментар