Posne i mrsne kiflice od speltinog brašna
Testo:
- 500 g speltinog brašna
 - 150 g pšenišnog brašna
 - 3 šoljice (od 60ml) ulja
 - 4 šoljice belog vina
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašičica himalajske soli
 - 1 kašika smeđeg šećera
 
Slatki fil:
- posni čokoladni krem
 
Slani fil:
- 200 g sitnog sira
 - 1 kašika kisele pavlake
 - 1 jaje
 
Priprema:
      1. U odgovarajuću posudu staviti obe
 vrste brašna, dodati so, šećer i prašak za pecivo. Promešati. Zatim 
dodati ulje i belo vino. Zamesiti testo (ako treba dodati još malo belog
 vina, zavisi koliko će brašno upiti tečnosti). Testo mesiti dok ne 
postane elastično, mekano i prestane da se lepi za ruke.
     
    
      2. Umešeno testo prebaciti na 
pobrašnjenu radnu podlogu. Formirati ga u oblik valjka i podeliti na 
pet, jednakih, delova. Od svakog dela napraviti jufkice. 
Od tri jufkice praviti slatke kiflice, a dve jufkice odvojiti za kiflice
 sa sirom.
     
    
      3. Slatke kiflice: Jufkicu staviti 
na pobrašnjenu podlogu i oklagijom je tanko razviti u krug (debljina 
testa neka bude 2mm). Razvijeni krug testa iseći na osam delova. Na 
svaku širu stranu trougla staviti po punu kašičicu posnog čokoladnog 
krema. Preko krema prebaciti krajeve testa i uviti testo u kiflicu. Na 
isti način uraditi i sa ostale dve jufke.
Kiflice poređati u, blago, podmazani pleh i staviti ih da se peču, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Čim kiflice sa donje strane 
blago porumene izvaditi ih iz rerne. 
Tople kiflice uvaljati u šećer u prahu (a vrlo su ukusne i bez šećera).
     
    
      4. Slane kiflice sa sirom: U manju 
posudu staviti sitan sir i pavlaku. Viljuškom dobro sjediniti. Dodati 
jaje i, takođe, viljuškom umutiti, da se sjedine svi sastojci.
     
    
      5. Testo razvijati na isti način, 
kao i za slatke kiflice. na širi krug svakog isečenog trougla staviti po
 punu kašičicu fila sa sirom. Prebaciti krajeve testa preko fila i 
umotati testo u kiflicu. Kiflice poređati u podmazani pleh i staviti da 
se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
     
    
      6. Čim donja strana kiflica blago porumeni izvaditi kiflice iz rerne. Ostaviti ih da se prohlade i poslužiti ih.
     
    



Коментари
Постави коментар