Posne i mrsne kiflice od speltinog brašna
Testo:
- 500 g speltinog brašna
- 150 g pšenišnog brašna
- 3 šoljice (od 60ml) ulja
- 4 šoljice belog vina
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica himalajske soli
- 1 kašika smeđeg šećera
Slatki fil:
- posni čokoladni krem
Slani fil:
- 200 g sitnog sira
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 jaje
Priprema:
1. U odgovarajuću posudu staviti obe
vrste brašna, dodati so, šećer i prašak za pecivo. Promešati. Zatim
dodati ulje i belo vino. Zamesiti testo (ako treba dodati još malo belog
vina, zavisi koliko će brašno upiti tečnosti). Testo mesiti dok ne
postane elastično, mekano i prestane da se lepi za ruke.
2. Umešeno testo prebaciti na
pobrašnjenu radnu podlogu. Formirati ga u oblik valjka i podeliti na
pet, jednakih, delova. Od svakog dela napraviti jufkice.
Od tri jufkice praviti slatke kiflice, a dve jufkice odvojiti za kiflice
sa sirom.
3. Slatke kiflice: Jufkicu staviti
na pobrašnjenu podlogu i oklagijom je tanko razviti u krug (debljina
testa neka bude 2mm). Razvijeni krug testa iseći na osam delova. Na
svaku širu stranu trougla staviti po punu kašičicu posnog čokoladnog
krema. Preko krema prebaciti krajeve testa i uviti testo u kiflicu. Na
isti način uraditi i sa ostale dve jufke.
Kiflice poređati u, blago, podmazani pleh i staviti ih da se peču, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Čim kiflice sa donje strane
blago porumene izvaditi ih iz rerne.
Tople kiflice uvaljati u šećer u prahu (a vrlo su ukusne i bez šećera).
4. Slane kiflice sa sirom: U manju
posudu staviti sitan sir i pavlaku. Viljuškom dobro sjediniti. Dodati
jaje i, takođe, viljuškom umutiti, da se sjedine svi sastojci.
5. Testo razvijati na isti način,
kao i za slatke kiflice. na širi krug svakog isečenog trougla staviti po
punu kašičicu fila sa sirom. Prebaciti krajeve testa preko fila i
umotati testo u kiflicu. Kiflice poređati u podmazani pleh i staviti da
se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
6. Čim donja strana kiflica blago porumeni izvaditi kiflice iz rerne. Ostaviti ih da se prohlade i poslužiti ih.
Коментари
Постави коментар