Trileće
Kora:
- 3 jajeta
 - 100 g brašna
 - 100 g griza
 - 100 g šećera
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Preliv:
- 1/2 l slatke pavlake
 - 350 ml mleka
 - 100 g mleka u prahu
 
Karamel:
- 150 g šećera
 - 30 g maslaca
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - prstohvat soli
 
Priprema:
      1. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u dublju vanglicu i mutiti dok ne očvrsnu. Uz 
postepeno dodavanje šećera nastaviti mućenje, sve dok se ne dobije 
čvrsti šam. Zatim dodavati jedno po jedno žumance, uz neprekidno 
mućenje. 
Na kraju, ubaciti mešavinu brašna, griza i praška za pecivo. Sjediniti 
dobro sve sastojke, najmanjom brzinom na mikseru.
     
    
      2. Dno pleha za pečenje, vel. 
30x20cm, prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem. Umućenu 
smesu sipati ravnomerno u pleh i staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
     
    
      3. Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i ostaviti da se  prohladi, dok se spremi preliv.
     
    
      4. Preliv: Mleko sipati u manju 
šerpicu i staviti da se zagreje. U zagrejano mleko, polako, sipati mleko
 u prahu, uz neprestano mešanje žicom za mućenje. Zatim dodati slatku 
pavlaku i mešati da se tečnost dobro ugreje (nikako ne sme da provri).
     
    
      5. Prohlađenu koricu prevrnuti iz pleha na radni sto. Skloniti pek papir, a koricu po celoj površini izbockati (do dna) viljuškom.
     
    
      6. Pola količine vrele mešavine 
mleka sipati u pleh, vratiti koricu (sa izbodenom stranom prema mleku) i
 malo pritisnuti koricu. Zatim izbockati i gornju površinu i preliti 
ostatkom mešavine mleka.
Ostaviti kolač na stranu, da se hladi, dok se sprema karamel.
     
    
      7. Karamel: U odgovarajuću posudu 
staviti šećer i staviti ga na vatru da se karamelizuje (na tihoj 
temperaturi). Povremeno promešati varjačom. Kada se šećer rastopi (može 
da ostane i po neki komadić šećera) i dobije se lepa, svetlo braon boja 
ubaciti iseckani maslac. Varjačom brzo mešati, dok se maslac ne otopi. 
Skloniti posudu sa vatre i polako sipati slatku pavlaku (sobne 
temperature) uz neprekidno mešanje. Zatim, posudu ponovo vratiti na 
vatru i na tihoj temperaturi mešati, sve dok se šećer potpuno ne 
rastopi.
     
    
      8. Karamel odmah, ravnomerno, sipati
 preko kolača. Ostaviti karamel da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa 
kolač ostaviti u frižider, najmanje dva sata.
     
    
      9. Kolač iseći na veće kocke i poslužiti.
     
    
      10. Ovaj recept sam videla na 
internetu (Kuvaj za me). Ja sam kolač napravila sa pola mere sastojaka. 
Jedino sam karamel ostavila sa istom količinom sastojaka.
     
    



Коментари
Постави коментар