Hleb iz vatrostalne činije
Potrebno je:
- 220 g mešavine za ražani hleb
- 300 g pšeničnog crnog brašna (T-1100)
- 200 g pšeničnog belog brašna
- 420 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kockica kvasca
- 1+1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom 1
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti sve tri vrste brašna,
dodati kašičicu šećera i soli. Kašikom promešati. Zatim, dodati ulje i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo, uz minimalno dodavanje
brašna, mesiti 2-3 minuta. Oblikovati testo u loptu i ostaviti ga u
vanglici da naraste (da udvostruči svoju zapreminu). Vanglicu prekriti
providnom folijom.
2. Vatrostalnu činiju, vel. 2,8 l,
dobro premazati margarinom, maslacem ili uljem (zavisi da li mesite
posni ili mrsni hleb).
Uskislo testo premesiti, izručiti na vrlo malo pobrašnjenu radnu
podlogu i rukama ga (blago) izvući u vidu valjka, dužine vatrostalne
činije u kojoj će se hleb peći.
3. Sada ću vam odati jednu malu
tajnu, kako hleb ostaje kao duša mekan i po 2-3 dana. Naime, kada ste
hleb oblikovali u valjak, podignite testo uvis i svom težinom ga
spustite ("tresnite") na radnu površinu. To uradite 2-3 puta. Testo će se malo raširiti. Zatim,
testo prebacite u činiju i rukom ga blago formirati (nikako ga nemojte
jako pritiskati). Poklopiti činiju i ostaviti da testo, još jedanput,
naraste.
4. Naraslo testo premazati vrelom
vodom u kojoj je rastvorena so. Tako će se dobiti veoma tanka i mekana
korica.
Vatrostalnu činiju (poklopljenu - i poklopac premazati margarinom,
maslacem ili uljem) staviti u hladnu rernu, pa rernu uključiti na 200
stepeni. Na toj temperaturi peći hleb 16 minuta. Zatim smanjiti na 190
stepeni i hleb peći narednih 34 minuta.
5. Pečeni hleb izvaditi iz rerne,
skloniti poklopac i još jedanput ga premazati mešavinom vode i soli.
Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti hleb u činiji da odstoji pet
minuta.
6. Zatim ga izvaditi iz činije, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi, pa ga poslužiti.
Коментари
Постави коментар