Hleb iz vatrostalne činije
Potrebno je:
- 220 g mešavine za ražani hleb
 - 300 g pšeničnog crnog brašna (T-1100)
 - 200 g pšeničnog belog brašna
 - 420 ml vode
 - 100 ml ulja
 - 1 kockica kvasca
 - 1+1 kašičica šećera
 - 2 kašičice soli
 
Priprema:
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 1 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti sve tri vrste brašna,
 dodati kašičicu šećera i soli. Kašikom promešati. Zatim, dodati ulje i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo, uz minimalno dodavanje 
brašna, mesiti 2-3 minuta. Oblikovati testo u loptu i ostaviti ga u 
vanglici da naraste (da udvostruči svoju zapreminu). Vanglicu prekriti 
providnom folijom.
     
    
      2. Vatrostalnu činiju, vel. 2,8 l, 
dobro premazati margarinom, maslacem ili uljem (zavisi da li mesite 
posni ili mrsni hleb). 
Uskislo testo premesiti, izručiti na vrlo malo pobrašnjenu radnu 
podlogu i rukama ga (blago) izvući u vidu valjka, dužine vatrostalne 
činije u kojoj će se hleb peći.
     
    
      3. Sada ću vam odati jednu malu 
tajnu, kako hleb ostaje kao duša mekan i po 2-3 dana. Naime, kada ste 
hleb oblikovali u valjak, podignite testo uvis i svom težinom ga 
spustite ("tresnite") na radnu površinu. To uradite 2-3 puta. Testo će se malo raširiti. Zatim, 
testo prebacite u činiju i rukom ga blago formirati (nikako ga nemojte 
jako pritiskati). Poklopiti činiju i ostaviti da testo, još jedanput, 
naraste.
     
    
      4. Naraslo testo premazati vrelom 
vodom u kojoj je rastvorena so. Tako će se dobiti veoma tanka i mekana 
korica. 
Vatrostalnu činiju (poklopljenu - i poklopac premazati margarinom, 
maslacem ili uljem) staviti u hladnu rernu, pa rernu uključiti na 200 
stepeni. Na toj temperaturi peći hleb 16 minuta. Zatim smanjiti na 190 
stepeni i hleb peći narednih 34 minuta. 
     
    
      5. Pečeni hleb izvaditi iz rerne, 
skloniti poklopac i još jedanput ga premazati mešavinom vode i soli. 
Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti hleb u činiji da odstoji pet 
minuta. 
     
    
      6. Zatim ga izvaditi iz činije, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi, pa ga poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар