Pita sa sirom
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Smesa za umakanje kora:
- 100 ml ulja
- 250 ml gazirane vode
250 ml jogurta
5 jaja
1 kesica praška za pecivo
1/2 kg feta sira
Priprema:
1. U vanglici razbiti jaja i žicom za mućenje ih umutiti. Dodati ulje, gaziranu vodu, jogurt i prašak za pecivo. Sjediniti. Zatim ubaciti izmrvljeni feta sir i, ako je potrebno, dve kašičice soli (meni je sir bio slan, pa so nisam dodavala).
2. Uzeti dublju šerpu, vel. 28 cm i
dobro je podmazati uljem (ja sam je obložila pek papirom).
Uzeti tri kore i staviti ih na dno posude, ali tako da ivice kora prelaze preko
ruba posude. Premazati ih uljem (silikonskom četkicom). Zatim uzeti jednu koru, umočiti je u smesu sa jajima i sirom i preneti u šerpu. Tako uraditi sa još tri kore. Kore nikako ne gužvati mnogo, već kada ih stavljate u šerpu malo ih raširiti. Nastaviti sa ređanjem kora (prethodno umočenih u napravljenu smesu), ali tako da svaki red od četiri narednih kora se stavlja preko poređanih kora. Zadnju koru (i nju umočiti u smesu sa jajima) raširiti preko svih poređanih kora i ivice malo uvući unutra. Kore koje su preko posude vratiti unutra.
3. Kada su se potrošile
sve kore, ostatak smese sa jajima i sirom preliti preko pite. Viljuškom izbockati površinu na nekoliko mesta.
4. Pripremljenu pitu staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.Čim pita počne da rumeni smanjiti na 180 stepeni i peći dok ne dobije zlatno rumenu boju.
5. Kada pita dobro porumeni
izvaditi šerpu iz rerne i preokrenuti je na pleh od el šporeta.
Ostaviti da se pita malo prohladi. Zatim je iseći, prvo na četiri dela,
pa svaku četvrtinu na pola i poslužiti uz jogurt.
Moja deca nisu mogla da sačekaju da se ohladi, pa sam je ja isekla vruću. Ali, uz hladan jogurt je i te kako prijala...
Moja deca nisu mogla da sačekaju da se ohladi, pa sam je ja isekla vruću. Ali, uz hladan jogurt je i te kako prijala...
Коментари
Постави коментар