Pljeskavica sa slaninicom i kačkavaljem
Potrebno je:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 200 g dimljene mesnate slanine
- 1 ljuta papričica
- 2 deblje isečena parčeta starog hleba
- 1 jaje
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 struk mladog belog luka
- 2 kašičice aleve paprike
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica mešavine mlevenog bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
Za punjenje pljeskavica:
- 300 g tanko isečenog kačkavalja (gauda)
Priprema:
1. Stari hleb potopiti mlekom i
ostaviti da hleb upije mleko.
Dimljenu mesnatu slaninicu iseći što sitnije (ne u secko, treba da se
osete mali komadići slanine) na kockice. Crni luk, mladi beli luk i
ljutu papričicu sitno iseckati.
2. U vanglicu staviti mešavinu
mlevenog mesa. Natopljeni hleb dobro rukom iscediti od mleka i dodati ga
mesu. Zatim dodati jaje, iseckani luk, ljutu papričicu i slaninu.
Posuti alevom paprikom, sodom bikarbonom, biberom i suvim biljnim
začinom. Rukom dobro umesiti smesu. Meso mesiti oko 15 minuta (u
međuvremenu, slobodno, odmorite malo ruku). Spremljeno meso probati, da
li treba dodati još začina, prekriti vanglicu providnom folijom i
ostaviti u frižider, jedan sat.
3. Zatim meso podeliti na loptice,
jednake veličine. Ja sam pravila velike pljeskavice, pa sam meso
podelila na 6 loptica od po 150 g. Za jednu pljeskavicu vam idu dve
loptice mesa. Ako želite manje pljeskavice, onda i loptice mesa neka vam
budu manje.
4. Evo kako sam ih ja pravila, da mi
budu sve jednake veličine.
Plitak tanjir, sa malo udubljenim dnom (udubljeni deo je vel. 17cm)
prekriti providnom folijom, da folija prelazi ivice tanjira. Na sredinu
tanjira staviti jednu lopticu mesa i rukom, na koju je navučena
plastična kesa, ravnomerno rasporediti meso, da malo prelazi ivice
udubljenog dna. Po sredini napravljenog kruga staviti po 4 parčeta tanko
isečenog kačkavalja.
5. Na drugi tanjir, na već opisani
način, razvući i dugu lopticu mesa. Pomoću providne folije taj drugi deo
pljeskavice prebacite preko mesa sa kačkavaljem (vrlo lako ćete to
uraditi, zbog providne folije). Pomoću folije ivice donjeg dela mesa
malo prebaciti preko gornjeg dela. Prebačene ivice mesa, takođe preko
folije, utapkajte da ne bi kačkavalj iscureo prilikom prženja, a ujedno
ćete napraviti i okrugli oblik pljeskavice.
6. U dublji tiganj sipati ulje,
visine 2cm. Najbolje bi bilo da pljeskavice pržite u teflonskom tiganju,
da se ne zalepe za dno.
Na blago zagrejano ulje spustiti pljeskavicu da se prži (Raširite dlan
desne ruke, prevrnite pripremljenu pljeskavicu iz tanjira, skloniti
foliju i polako je spustiti na ulje. Na ulje prvo spustiti, znači,
stranu gde su sastavljene ivice). Pljeskavicu pržiti na srednjoj
temperaturi. Ako treba doliti još ulja, jer ulje treba da bude do
polovine pljeskavice.
7. Kada donja strana porumeni,
preokrenuti pljeskavicu da se isprži i druga strana. Ja sam za
preokretanje koristila široku rupičastu kašiku i pripomagala se
špatulom. Kada se donja strana isprži, bez problema ćete je okrenuti.
8. Isprženu pljeskavicu izvaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
9. Punjenu pljeskavicu poslužiti uz prilog po ukusu...
Коментари
Постави коментар