Posna lemja pita sa višnjama
Testo:
- 1/2 kg brašna
 - 120 g šećera
 - 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
 - 250 g rastopljenog margarina sa ukusom vanile
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 50 ml gazirane vode
 
Fil:
- 400 g očišćenih višanja
 - 50 g samlevenih lešnika
 - 50 g samlevenih badema
 - 100 g suvog grožđa
 
Priprema:
      1. U vanglicu staviti brašno, dodati
 šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Promešati da se sastojci 
sjedine. Zatim dodati rastopljeni i ohlađeni margarin, kao i hladnu 
gaziranu vodu. Zamesiti testo. Umešeno testo podeliti na dva dela i 
ostaviti u frižider, na pola sata.
     
    
      2. Pleh za pečenje, vel. 30x20cm, 
podmazati uljem i posuti brašnom. Brašno, blagim, udaranjem ruku 
rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti.
     
    
      3. Polovinu testa, na pobrašnjenoj 
radnoj podlozi, razviti u veličini pleha u kome će se peći. Preko testa 
ravnomerno rasporediti mešavinu mlevenih lešnika i badema. Preko njih 
staviti suvo grožće (koje je bilo pola sata natopljeno toplom vodom i 
dobro isceđeno). Na kraju rasporediti isceđene višnja. 
Preko višanja krupno narendati drugu polovinu testa (može da se razvije i
 kora, pa da se stavi preko višanja. U tom slučaju koru izbickati 
čačkalicom, pre pečenja).
     
    
      4. Kolač staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač potpuno 
ohladiti, pa iseći na kocke i poslužiti.
     
    



Predivno
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши