Posna lemja pita sa višnjama
Testo:
- 1/2 kg brašna
- 120 g šećera
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
- 250 g rastopljenog margarina sa ukusom vanile
- 1 kesica praška za pecivo
- 50 ml gazirane vode
Fil:
- 400 g očišćenih višanja
- 50 g samlevenih lešnika
- 50 g samlevenih badema
- 100 g suvog grožđa
Priprema:
1. U vanglicu staviti brašno, dodati
šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Promešati da se sastojci
sjedine. Zatim dodati rastopljeni i ohlađeni margarin, kao i hladnu
gaziranu vodu. Zamesiti testo. Umešeno testo podeliti na dva dela i
ostaviti u frižider, na pola sata.
2. Pleh za pečenje, vel. 30x20cm,
podmazati uljem i posuti brašnom. Brašno, blagim, udaranjem ruku
rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti.
3. Polovinu testa, na pobrašnjenoj
radnoj podlozi, razviti u veličini pleha u kome će se peći. Preko testa
ravnomerno rasporediti mešavinu mlevenih lešnika i badema. Preko njih
staviti suvo grožće (koje je bilo pola sata natopljeno toplom vodom i
dobro isceđeno). Na kraju rasporediti isceđene višnja.
Preko višanja krupno narendati drugu polovinu testa (može da se razvije i
kora, pa da se stavi preko višanja. U tom slučaju koru izbickati
čačkalicom, pre pečenja).
4. Kolač staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač potpuno
ohladiti, pa iseći na kocke i poslužiti.
Predivno
ОдговориИзбришиHvala!
ОдговориИзбриши