Posna lemja pita sa višnjama

Testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 120 g šećera
  • 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
  • 250 g rastopljenog margarina sa ukusom vanile
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 ml gazirane vode

Fil:

  • 400 g očišćenih višanja
  • 50 g samlevenih lešnika
  • 50 g samlevenih badema
  • 100 g suvog grožđa

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo. Promešati da se sastojci sjedine. Zatim dodati rastopljeni i ohlađeni margarin, kao i hladnu gaziranu vodu. Zamesiti testo. Umešeno testo podeliti na dva dela i ostaviti u frižider, na pola sata.
2. Pleh za pečenje, vel. 30x20cm, podmazati uljem i posuti brašnom. Brašno, blagim, udaranjem ruku rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti.
3. Polovinu testa, na pobrašnjenoj radnoj podlozi, razviti u veličini pleha u kome će se peći. Preko testa ravnomerno rasporediti mešavinu mlevenih lešnika i badema. Preko njih staviti suvo grožće (koje je bilo pola sata natopljeno toplom vodom i dobro isceđeno). Na kraju rasporediti isceđene višnja. Preko višanja krupno narendati drugu polovinu testa (može da se razvije i kora, pa da se stavi preko višanja. U tom slučaju koru izbickati čačkalicom, pre pečenja).
4. Kolač staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečeni kolač potpuno ohladiti, pa iseći na kocke i poslužiti.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови