Povrće sa pavlakom i kačkavaljem
Potrebno je:
- 1 kg krompira
- 250 g spanaća
- 100 g pirinča (dugo zrno)
- 240 ml vode
- 200 g kačkavalja (gauda)
- 1 srednja glavica ljubičastog luka
- 8 kašika pasiranog paradajza
Smesa za preliv:
- 2 jajeta
- 200 + 200 ml pavlake za kuvanje
- 200 ml jogurta
Začini:
- suvi vlašac (ili beli luk u granulama)
- crni biber sa koricom limuna
- suvi biljni začin
Priprema:
1. Krompir oprati i, zajedno sa
koricom, staviti da se kuva. Kuvani krompir prohladiti, oljuštiti i
iseći na krugove, debljine 0,5cm. Spanać očistiti, dobro oprati i sitno
ga iseckati ( ne preterano sitno). Iseckani spanać posuti kašičicom
soli, promešati i ostaviti 15-ak minuta. Zatim ga, rukom, dobro
iscediti.
2. Pirinač dobro isprati pod mlazom
hladne vode, sve dok voda ne postane bistra.
U manju šerpicu staviti 240 ml tople vode, dodati pola kašičice soli i
staviti da voda provri. Kada voda provri ubaciti pirinač, smanjiti
temperaturu, poklopiti i na tihoj temperaturi skuvati pirinač. Skuvani
pirinač skloniti sa vatre.
3. Kačkavalj iseći na tanke šnitove ( ako vam je lakše krupno ga narendajte).
Ljubičasti luk očistiti i iseći na tanke krugove, pa svaki kružić odvojiti.
4. Preliv: U odgovarajućoj posudi
razbiti jaja i žicom za mućenje ih sjediniti. Dodati jednu kašičicu
suvog biljnog začina, 200 ml pavlake za kuvanje i jogurt. Dobro
sjediniti sve sastojke.
5. Vatrostalnu posudu (vel. 2,8l)
premazati uljem i na dno staviti pek papir.
Pola isečenog krompira poređati po dnu posude. Preko krompira poređati
polovinu ljubičastog luka, pa posuti sa začinima (količinu začina
odredite sami, po vašem ukusu). Preko rasporediti polovinu skuvanog
pirinča, a preko pirinča staviti polovinu spanaća. Preko spanaća preliti
četiri kašike pasiranog paradajza. Zatim, poređati polovinu,
pripremljenog, kačkavalja. Sve preliti sa polovinom smese za preliv.
6. Postupak ređanja sastojaka
ponoviti još jedanput. Tako pripremljeno jelo ostaviti da odstoji, dok
se ne ugreje rerna, na 200 stepeni. Zatim jelo preliti sa 200 ml pavlake
za kuvanje, poklopiti ga i staviti da se peče. Jelo peći sve dok gornja
površina blago ne porumeni.
7. Gotovo jelo izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se malo prohladi. Zatim ga iseći na, veće, kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар